Komentara: 10
Pregleda: 6530

Prijavljeno četiri slučaja seksualnog nasilja

03.08.2018. u 12:14h
Izvor: Subotica.com
Od kada je pri Opštoj bolnici u novembru počeo sa radom Centar za žrtve seksualnog nasilja prijavljena su četiri slučaja. U cilju promocije usluga koje Centar nudi žrtvama, juče je organizovan Dan otvorenih vrata.
Prijavljeno četiri slučaja seksualnog nasilja

Među žrtvama seksualnog nasilja bile su tri mlađe žene starosti između 20 i 25 godina i jedna žena starija od 50 godina, različitog socijalno-ekonomskog statusa i nacionalne pripadnosti. U Centru, koji se nalazi u zgradi Centra za humanu reprodukciju, žrtvama seksualnog nasilja pruža se ginekološki pregled radi utvrđivanja činjenica u krivičnom postupku, kao i psihosocijalna pomoć savetnice tokom samog pregleda, a nakon toga i krivične procedure.

- Savetnica za psihosocijalnu podršku pruža žrtvi podršku prilikom samog sudsko-medicinskog pregleda, daje joj potom informacije o samoj krivičnoj proceduri i pruža kontinuiranu psihosocijalnu podršku u nekom narednom periodu, ukoliko žrtva da za to saglasnost, kako bi žrtva nakon traumatičnog događaja povratila samopouzdanje i stekla ponovo samokontrolu nad svojim životom. Pored podrške žrtvi, pruža se i pomoć članovima porodice, ukoliko imaju potrebu, pogotovu ako su u pitanju maloletne osobe jer ako imaju manje od 15 godina u nadležnosti su Centra za socijalni rad, pa se radi sa roditeljima ili starateljima - rekla je Afrodita Matić, lokalna koordinatorka Centra za žrtve seksualnog nasilja.

Kako bi osnažili žene da prijave ovaj tip nasilja i predstavili besplatne usluge, u Centru će se tokom naredna dva meseca organizovati Dani otvorenih vrata. Otvorena vrata biće organizovana 30. avgusta od 15 do 18 časova, 6. septembra od 9 do 12 i 27. septembra u terminu od 15 do 18 časova.

- Cilj je da se građankama približi Centar za žrtve seksualnog nasilja kako bi se obuhvatila populacija, koja događaje ne prijavljuje policiji a želi o tome da priča, jer je preživela neki oblik seksualnog nasilja u prošlosti. Oni koji se nikome nisu poverili, mogu slobodno ovde da dođu da ispričaju, kako bi dobili psihosocijalnu podršku, a sve rečeno je strogo poverljivo - istakla je Matić.

Ženama žrtvama seksualnog nasilja iz Vojvodine na raspolaganju je i besplatan SOS broj 0800/10-10-10.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 8 meseci
Komentara: 10
Pregleda: 6530
Povezane teme

seksualno nasilje

centar za žrtve seksualnog zlostavljanja

seksualno zlostavljanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.