• Pregleda: 2702

Prijava sezonskih radnika brzo i jednostavno preko portala

Poslodavci koji zapošljavaju sezonske radnike u poljoprivredi, svoje radnike mogu da prijave brzo i jednostavno putem zvaničnog portala, dok će za njihovo angažovanje plaćati dnevni iznos od 303 dinara po osnovu poreza i doprinosa. Ovo su samo neke od novina koje donosi primena novog zakonskog okvira, koji je privrednicima predstavljen na današnjoj obuci u Regionalnoj privrednoj komori.
Prijava sezonskih radnika brzo i jednostavno preko portala

Novi Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima donet je u junu 2018. godine, a njegova primena počela je od 1. januara ove godine. Prema rečima Dragana Agatunovića iz Poreske uprave, značaj Zakona ogleda se u tome što su njime zaštićeni i sezonski radnici i poslodavci, dok su njihove obaveze drastično smanjene.

Ovaj Zakon bitno pojednostavljuje postupak angažovanja sezonskih radnika, jer su poslodavci u obavezi da ih prijavlju isključivo preko zvaničnog portala. Ovime smo eliminisali upotrebu papirnih obrazaca, prijava na osiguranje, a poslodavci imaju obavezu samo da izvrše prijavu i odjavu radika, podnošenje evidencione prijave u elektronskom obliku. Takođe, ne postoji više obaveza podnošenja prijave na osiguranje odgovarajućim fondovima, niti podnošenja poreske prijave, jer Poreska uprava na osnovu podataka iz evidencione prijave, sama generiše i podnosi poresku prijavu u ime poslodavca, a na kraju svakog meseca dostavlja nalog za plaćanje određenih poreskih obaveza tom poslodavcu. Bitno je istaći da je dnevni iznos obaveza po osnovu poreza i doprinosa za jednog angažovanog radnika 303 dinara, u okviru kojeg je porez, ali i zdravstveno i penziono osiguranje radnika - objasnio je Agatunović.

Kako je istakao Damir Vojnić Tunić, koordinator za poljoprivredu u Regionalnoj privrednoj komori, naš region raspolaže sa oko 206 hiljada hektara obradivih površina, od kojih je oko 25 hiljada hektara pokriveno voćem, povrćem i vinogradima, na kojima se sezonski radnici najčešće angažuju.

- Procena je da je na ovim poslovima angažovano do 10.000 sezonskih radnika, s vremenskim angažovanjem od jednog dana do četiri meseca. Do sada nije postojao određeni zakonski okvir za sezonske radnike, te su se oni zapošljavali na osnovu Ugovora o privremeno povremenim poslovima, dok je zahvaljujući novom Zakonu ova oblast sistemski regulisana - rekao je Vojnić Tunić.

Ovom prilikom, prisutnima je predstavljen i zvanični portal www.sezonskiradnici.gov.rs, putem kojeg poslodavci treba da izvrše prijavu i odjavu sezonskih radnika angažovanih na poslovima u poljoprivredi. Prema podacima koje je izneo Agatunović, od početka primene novog Zakona prijavljeno je preko dve hiljade radnika, a podneto je više od 32 hiljade evidencionih prijava.

- Za poslodavce koji možda nisu dovoljno informatički osposobljeni da podnesu onlajn prijavu, postojaće servisni centri pri lokalnim samoupravama, u kojima će moći da dobiju sve potrebne informacije i koji će im olakšati prijavu radnika, stoga ne očekujemo nikakve probleme u primeni ovog Zakona - poručio je Agatunović.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

5
Evropa Odgovori
Sve je to o.k. ali bi bilo dobro da se od te zarade može barem napuniti potrošačka korpa. A gde još za Elektrodistribuciju, vodovod, čistoću, drvari za ugalj,Kinezima za odeću,lekovi..da nas desetero sezonski radi iz kuće nema spasa na ovu skupoću!
Uvek u pravu Odgovori
Državi su bitnija ta 303 dinara nego bilo koji sezonski radnik i samo zbog toga je taj zakon izmišljen. Ja neću prijaviti nikoga (osim ko to lično zatraži) a vi izmišljajte nešto novo za plaćanje.
Uvek u pravu Odgovori
Da li treba da prijavim i platim za nekoliko ljudi po 303 din. pošto ću ovih dana kopati septičku jamu jer mi ono predizborno obećanje o kanalizaciji nije realizovano?
realan Odgovori
javne radove za 18/000 hiljada u cistoci? neka hvala lepo
Velimir Odgovori
303/dan? I ovako pojedni placaju 1000/dan/osoba. Moze se ovo da izvede, ali, koliko ce gradjane da kosta kilogram sitnijih i skuplih voca? Ko ce imati para da to isplati?
Nismo mi nit Eu, nit Amerika, a JA i ne zelim da budem.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.