Komentara: 5
Pregleda: 4854
Foto

Prijava sezonskih radnika brzo i jednostavno preko portala

13.03.2019. u 15:29h
Izvor: Subotica.com
Poslodavci koji zapošljavaju sezonske radnike u poljoprivredi, svoje radnike mogu da prijave brzo i jednostavno putem zvaničnog portala, dok će za njihovo angažovanje plaćati dnevni iznos od 303 dinara po osnovu poreza i doprinosa. Ovo su samo neke od novina koje donosi primena novog zakonskog okvira, koji je privrednicima predstavljen na današnjoj obuci u Regionalnoj privrednoj komori.
Prijava sezonskih radnika brzo i jednostavno preko portala

Novi Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima donet je u junu 2018. godine, a njegova primena počela je od 1. januara ove godine. Prema rečima Dragana Agatunovića iz Poreske uprave, značaj Zakona ogleda se u tome što su njime zaštićeni i sezonski radnici i poslodavci, dok su njihove obaveze drastično smanjene.

Ovaj Zakon bitno pojednostavljuje postupak angažovanja sezonskih radnika, jer su poslodavci u obavezi da ih prijavlju isključivo preko zvaničnog portala. Ovime smo eliminisali upotrebu papirnih obrazaca, prijava na osiguranje, a poslodavci imaju obavezu samo da izvrše prijavu i odjavu radika, podnošenje evidencione prijave u elektronskom obliku. Takođe, ne postoji više obaveza podnošenja prijave na osiguranje odgovarajućim fondovima, niti podnošenja poreske prijave, jer Poreska uprava na osnovu podataka iz evidencione prijave, sama generiše i podnosi poresku prijavu u ime poslodavca, a na kraju svakog meseca dostavlja nalog za plaćanje određenih poreskih obaveza tom poslodavcu. Bitno je istaći da je dnevni iznos obaveza po osnovu poreza i doprinosa za jednog angažovanog radnika 303 dinara, u okviru kojeg je porez, ali i zdravstveno i penziono osiguranje radnika - objasnio je Agatunović.

Prijava sezonskih radnika brzo i jednostavno preko portala

Kako je istakao Damir Vojnić Tunić, koordinator za poljoprivredu u Regionalnoj privrednoj komori, naš region raspolaže sa oko 206 hiljada hektara obradivih površina, od kojih je oko 25 hiljada hektara pokriveno voćem, povrćem i vinogradima, na kojima se sezonski radnici najčešće angažuju.

- Procena je da je na ovim poslovima angažovano do 10.000 sezonskih radnika, s vremenskim angažovanjem od jednog dana do četiri meseca. Do sada nije postojao određeni zakonski okvir za sezonske radnike, te su se oni zapošljavali na osnovu Ugovora o privremeno povremenim poslovima, dok je zahvaljujući novom Zakonu ova oblast sistemski regulisana - rekao je Vojnić Tunić.

Prijava sezonskih radnika brzo i jednostavno preko portala

Ovom prilikom, prisutnima je predstavljen i zvanični portal www.sezonskiradnici.gov.rs, putem kojeg poslodavci treba da izvrše prijavu i odjavu sezonskih radnika angažovanih na poslovima u poljoprivredi. Prema podacima koje je izneo Agatunović, od početka primene novog Zakona prijavljeno je preko dve hiljade radnika, a podneto je više od 32 hiljade evidencionih prijava.

- Za poslodavce koji možda nisu dovoljno informatički osposobljeni da podnesu onlajn prijavu, postojaće servisni centri pri lokalnim samoupravama, u kojima će moći da dobiju sve potrebne informacije i koji će im olakšati prijavu radnika, stoga ne očekujemo nikakve probleme u primeni ovog Zakona - poručio je Agatunović.

Izvor: Subotica.com
Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi" Obuka "Angažovanje sezonskih radnika u poljoprivredi"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 5
Pregleda: 4854
Povezane teme

poljoprivreda

poreska uprava

sezonski poslovi

regionalna privredna komora subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.