Komentara: 3
Pregleda: 6195

Prihvatni centar spreman za zimu

06.12.2016. u 16:50h
Izvor: TV Subotica
Prihvatni centar u Subotici spremno dočekuje zimu. U dvorištu centra Crveni krst je instalirao šator, koji sada služi kao trpezarija gde se služe obroci za migrante i izbeglice koji ovde borave, dok čekaju svoj red za ulazak u Mađarsku. U centru je trenutno smešteno 83 ljudi, a ovde se zadržavaju između tri i sedam dana.
Prihvatni centar spreman za zimu

Parham ima samo 16 godina i u Evropu se zaputio sasvim sam. Njegova želja je bila da stigne u Austriju, međutim, budući da dolazi iz Irana, ovaj mladić ostao je „zaglavljen“ u Srbiji čak pet meseci boraveći u gotovo svim prihvatnim centrima. Poslednji pokušaj da uđe u Mađarsku je propao, pa je tako Parham dospeo u subotički Prihvatni centar. Dok čeka proceduru da se vrati u rodni Iran, ovaj dečko zadovoljan je uslovima u kojima boravi.

„Hrana je veoma dobra ovde – i piletina i salata i jabuka, sve je ukusno. I ovde mi je dobro, a ljudi u Srbiji su baš fini,“ priča nam Parham.

Sa podelom kuvanih obroka Crveni krst počeo je početkom novembra. S obzirom na to da dolazi sve hladnije vreme, ova humanitarna organizacija instalirala je šator koji je prava trpezarija – sa grejanjem, osvetljenjem i kapacitetom do 150 ljudi.

„Ti obroci su sada drugačiji u odnosu na one suve pakete koje smo delili tokom čitave godine. Ujutru kuvamo jaja ili viršle, tu su i kroasani ili tetenine, takođe i za večeru, dok su za ručak to raznorazni gulaši variva, rižoto. U principu, zaista imaju jedan spektar od nekoliko artikala koji svakih deset dana ponavljamo. Mislim da su mnogo zadovoljniji ovim jelovnikom, nego onim koji je pre bio baziran samo na suvim obrocima,“ napominje Miodrag Varo, stručni saradnik iz Crvenog krsta Subotica.

U Prihvatnom centru kažu da je situacija pod kontrolom i da su spremni za zimski period. Oko 20 odsto mesta je slobodno, kao rezerva za hitne slučajeve.

„Kao što vidite, Crveni krst je sprema, Komesarijat je spreman sa našim kapacitetima. Pokušaćemo da zbrinemo sve ljude. Za sada su ovde sve porodice i nemamo nikakvih problema što se tiče smeštaja,“ objašnjava Lazar Velić, šef smene u Prihvatnom centru.

Ishranu izbelica i migranata u potpunosti finansira nemačka ASB organizacija, dok su kuhinju Crvenog krsta za ove svrhe opremili Fondacija „Ana i Vlade Divac“ i USAID. Gradska organizacija Crvenog krsta obezbedila je i toplu odeću i obuću za predstojeće hladne dane.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 7 godina i 4 meseca
Komentara: 3
Pregleda: 6195

Povezane vesti

Povezane teme

crveni krst

migranti

migranti u subotici

ilegalni migranti

fondacija ana i vlade divac

maloletni migranti

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.