Komentara: 0
Pregleda: 2017

Prezentacija kineske kulture kroz kaligrafiju i rezbarenje kineskih pečata

31.10.2018. u 09:10h
Izvor: Subotica.com
Ekonomski fakultet u Subotici i Konfucijev institut Univerziteta u Novom Sadu organizuju promociju kineske kulture kroz kaligrafiju i rezbarenje kineskih pečata.
Prezentacija kineske kulture kroz kaligrafiju i rezbarenje kineskih pečata

Kaligrafija je umetnost lepog pisanja koja vodi poreklo iz Kine. Procenjuje se da je kaligrafija nastala oko 4000 godina pre nove ere. Najstariji oblici kaligrafije u drevnoj Kini nastali su rezbarenjem znakova u ovnove rogove ili kornjačine oklope.

Procenjuje se da su Kinezi izmedju 11. i 14. veka pre nove ere počeli da koriste četkicu za pisanje znakova na tvrdim površinama. Najstariji kineski kaligrafski karakteri koji su do danas očuvani, upisani su u metalne ploče oko 200. godina pre nove ere. Oko 220. godine car Qin Shi Huang je napravio listu od 3300 kineskih karaktera od kojih je nastalo kinesko pismo koje mi danas znamo. Samo mali broj onih koji su pisani na papiru su sačuvani, a većina sačuvanih znakova su upisani u metalnim pločama.

Prezentacija kineske kulture kroz kaligrafiju i rezbarenje kineskih pečata

Kaligrafija je u Kini pokrenula razne druge oblike umetnosti kao što su slikanje i rezbarenje kineskih pečata. U okviru prezentacije, posetioci će i sami dobiti priliku da se oprobaju u ovim vidovima tradicionalne kineske umetnosti.

Prezentacija će se održati u petak, 2. novembra, u svečanoj sali na trećem spratu glavne zgrade Ekonomskog fakulteta u Subotici (Segedinski put 9-11), sa početkom u 17h.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2017
Povezane teme

ekonomski fakultet subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.