Komentara: 22
Pregleda: 19810

Prevoz šinobusom između Subotice i Segedina

19.09.2012. u 15:11h
Izvor: Dnevnik "Danas"
Dok ne budu pušteni u saobraćaj novi vozovi, putnici koji iz Subotice putuju železnicom, tačnije šinobusima do susednog grada Segedina u Mađarskoj, udaljenog samo četrdesetak kilometara, moraju presedati na samoj granici, a zatim se do odredišta voziti mađarskim šinobusom.
Prevoz šinobusom između Subotice i Segedina

Razlog je nekompatibilnost naših i mađarskih železnica. Nije, međutim, reč o drugačijim standardima i propisima, već o tome da su šinobusi koji saobraćaju na ovoj (međunarodnoj) trasi, a koji polaze sa teritorije Srbije toliko stari da ih Mađarska ne želi primiti.

Odluku o tome da šinobusi iz Subotice ne mogu ući na mađarske pruge donela su najpre mađarska železnica, a zatim su i Železnice Srbije primenile princip retorzije, te je šinobusu iz Mađarske zabranjen pristup na pruge Srbije. Rezultat je da su putnici i sa jedne i sa druge strane prinuđeni da kod graničnog prelaza Horgoš - Reske presedaju u drugi šinobus.

Deo problema sa šinskim prevozom prema mađarskoj, odnosno evropskoj granici je u zastarelosti srpskih vozova i šinobusa, ali je takođe vrlo evidentna i zastarelost pruga, te na pojedinim mestima upravo na realciji Subotica - Segedin vozovi idu i brzinama od 30 na sat, što je bilo presporo i za vozove od pre pola veka.

Problem sa šinobusima trebalo bi da se reši do kraja godine, jer su Železnice Srbije najavile da će na liniji Subotica - Segedin biti pušten u promet jedan od novih vozova iz Rusije.

V. Laloš

Izvor: Dnevnik "Danas"
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 19810
Povezane teme

pruga železnica

železnica subotica

železnice srbije

segedin

šinobus

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.