Komentara: 22
Pregleda: 13821

Preporuka da se Palić isuši

17.07.2012. u 10:21h
Izvor: SuMedija
Ekipa stručnjaka sastavljena od predstavnika JKP „Vodovod i kanalizacija“, JP „Park Palić“ i Zavoda za javno zdravlje je na današnjoj prezentaciji, koja je održana na Otvorenom univerzitetu, izvestila javnost o saznanjima vezanim za sanaciju palićkog jezera do kojih je došla prilikom boravka na Bodenskom jezeru.
Preporuka da se Palić isuši

Stručnjaci Instituta za istraživanje Bodenskog jezera, koje je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka imalo isti problem kao palićko jezero danas, preporučili su ekpertskoj grupi iz Subotice da se sanacija Palića obavi tako što će se jezero isprazniti na jednu na jednu sezonu kako bi se iz njega izvadio osušeni mulj, a da se potom više ne poribljava jer ribe koje se hrane planktonima doprinose širenju algi i eutrofizaciji jezera.

Druge mere koje nemački stručnjaci predlažu su dalje smanjenje količine fosfora koji dospeva u jezero, stvaranje zaštitnog pojasa između vode i poljoprivrednih površina i izgradnja kompletne kanalizacione mreže. 

Preporuka da se Palić isuši


Kanalizacija preduslov za čisto Palićko jezero

Hiidrolog i savetnik za sanaciju jezera Palić u preduzeću Park Palić Mišel Rohman (Michell Rohmann) izjavio je danas da je prioritet da se izgradi kanalizaciona mreža na Paliću, da bi se smanjilo zagađenje jezera, prenosi RTV.

"Smanjivanje ulivanja nutrijenata, uglavnom fosfora, kao glavnog uzročnika zagađenja Palićkog jezera, jedini je način za rešavanje problema", rekao je Rohman na tribini Otvorenog univerziteta u Subotici.

On je naveo da je funkcionisanjem novog prečistača otpadnih voda u poslednje tri godine za 90 odsto smanjeno ulivanje štetnih materija u Palićko jezero.

"Mora se izgraditi kanalizaciona mreža na Paliću i zbog poljoprivrednog zagađivanja. Neophodno je postavljanje zaštitnog pojasa između vode i njiva, da bi se sprečilo ulivanje đubriva, herbicida i pesticida u jezero", kazao je Rohman.



U nastavku prikazujemo ilustraciju navedene problematike u stilu našeg poznatog karikaturiste Milenka Kosanovića (izvor: SuMedija):

Preporuka da se Palić isuši

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 22
Pregleda: 13821
Povezane teme

jezero palić

čišćenje palića

banja palić

izmuljivanje palića

izmuljavanje jezera Palić

isušivanje palića

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.