Komentara: 3
Pregleda: 4614

Preminuo Milovan Miković - pisac, urednik i publicista

11.04.2021. u 11:18h
Izvor: Subotica.com
Milovan Miković, istaknuti subotički pisac, urednik i publicista preminuo je u petak u 73. godini. Pisao je pesme, pripovetke, novelu, prozu, kritike, romane, eseje, studije i rasprave. Komemoracija i sahrana će biti održani u ponedeljak.
Preminuo Milovan Miković - pisac, urednik i publicista

Miković  je rođen 1947. godine u Subotici, gde je završio osnovnu i srednju školu. Bio je jedan od osnivača Radio Subotice (1968), gde je prvo bio spiker-novinar, potom novinar, a onda i glavni i odgovorni urednik programa, sve do 1983. godine, kada se zaposlio u "Subotičkim novinama", gde je radio kao urednik književnog časopisa "Rukovet" i "Nakladnište". U nastavku karijere bio je urednik, a zatim i dugogodišnji direktor "Subotičkih novina".

Nakon što je otišao iz "Subotičkih novina" 2004. godine postaje glavni urednik književnog časopisa „Klasje naših ravnih“, a od 2005. godine do penzije bio je urednik izdavačke delatnosti novinsko-izdavačke ustanove „Hrvatska riječ“.

Od prvog naslova od 1989. do 2021. godine Miković je objavio ukupno 21 publikaciju, među koima su: Ispitivanje izdaje (zbirka pesama), Iza ne (zbirka pesama), Avaške godine - fragmenti pesme u nastajanju (zbirka pesama), Az arulas vizsgalata (zbirka pjesama), Nered (zbirka pjesama), Praznina (zbirka pjesama), Koreni stvari (zbirka pjesama), Grad je riječ (eseji), Život i smrt u gradu (eseji), Iznad žitnog neba (eseji), Slušajte; zemlja, reči (poezija), Razgovori sa Antom Sekulićem (u koautorstvu sa Andrijom Kopilovićem), Roman u hrvatskoj književnosti u Vojvodini (antologija), Jedenje srca žive zveri (pesme), Prašina porodičnog srebra, (pesme), Odlazak negde (roman), Nokturno (roman), Zapažanja, diskusije, eseji, Idemo li večeras u pozorište? (tekstovi o pozorištu), Među mnoštvom lica (antologija), Potopljeno ušće (roman).

Kroz svoju književnu zaostavštinu dao je nezanemarljiv doprinos jugoslovenskoj, a potom srpskoj i hrvatskoj književnosti i kulturi. Oni koji su ga poznavali kažu da je bio druželjubiv, da je okupljao oko sebe književnike i intelektualce, organizovao literarne programe, ali i sam u njima učestvovao.

Komemoracija povodom smrti pisca, urednika i publiciste Milovana Mikovića biće održana u ponedeljak, 12. aprila, u 11 časova, na 1. spratu Otvorenog univerziteta. Sahrana će biti obavljena istog dana, u 14 časova, na Bajskom groblju iz Peić kapele.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 dana
Komentara: 3
Pregleda: 4614
Povezane teme

in memoriam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.