Komentara: 18
Pregleda: 13234

Preminuo Mihalj Vermeš

04.10.2021. u 13:55h
Izvor: Subotica.com
Juče je u 78. godini preminuo Mihalj Vermeš. Sahrana će se obaviti sutra na Bajskom groblju.
Preminuo Mihalj Vermeš

Za vreme svog radnog veka Mihalj Vermeš je bio profesor u nekadašnjem Građevinsko-tehnološkom školskom centru, zatim u gimnaziji “Moša Pijada”. Bio je unuk Lajoša Vermeša, osnivača Palićkih igara koje su prvi put održane 1880. godine, a bile su preteča modernih Olimpijskih igara, održanih šesnaest godina kasnije. Kao i njegov deda bio je veliki zaljubljenik u sport, bavio se neko vreme fudbalom.

SUGRAĐANIN - Čast da napravimo razgovor na lične teme sa velikim gospodinom i da ga upoznamo ali i predstavimo na neki drugačiji način, imali smo kroz našu rubriku "SUgrađani", gde nam je bio gost pre nepunih godinu dana.

Od brojnih generacija koje je ispratio kao profesor matematike u gimanziji, izdvojio je Endrea Šilija, danas vrsnog matematičar, profesora na Oksfordu, člana SANU, čoveka koji je držao predavanje u NASI. Mihalj Vermeš je upravo njega poželeo (iako nije zvanično predložio) da dobije prestižno gradsko priznanje "Pro Urbe". Sa velikim ponosom i ushićenjem prisustvovao je 1. septembra ove godine na svečanoj sednici u Velikoj većnici.

 - Da postoji Nobelova nagrada iz matematike, on bi je stekao! Zaslužuje ili nagradu “Pro urbe”, ili da bude proglašen za počasnog građanina. Profesoru je najveća sreća ako ga učenik prevaziđe! - rekao nam je krajem prošle godine Mihalj Vermeš.

Preminuo Mihalj VermešU penziju je otišao sa mesta direktora Doma učenika srednjih škola. Ipak, ni u penziji nije mogao da se u potpunosti oprosti od škole. Honorarno je radio u Hemijsko-tehnološkoj i Medicinskoj školi, spremajući buduće farmaceute za prijemne ispite, rešavajući hiljadu zadataka iz zbirke!

Porodica Vermeš na ovim prostorima prisutna je od 13. veka, imaju plemićku titulu, a porodični grb im je utisnut na fasadi Franjevačke crkve, u centru grada. Mihalj je u matičnu knjigu rođenja upisan kao Nađbudafalvi Vermeš Mihalj Janoš Lajoš. Kada god je bio u prilici sa ponosom se sećao i kazivao ono što je znao o svom dedi Lajošu Vermešu, pre svega kroz brojnu dokumentaciju i porodične priče jer je Mihalj rođen godinu i po dana pre nego što će deda Lajoš umreti 1945. u 85. godini.

Preminuo Mihalj Vermeš

Sahrana je u utorak, u 13 časova, na Bajskom groblju, iz Peić kapele.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 2 godine i 7 meseci
Komentara: 18
Pregleda: 13234

Povezana vest

Povezane teme

in memoriam

mihalj vermeš

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.