Komentara: 9
Pregleda: 17208

Preminuo Janko Pejanović, nekadašnji gradonačelnik Subotice i predsednik FSJ

11.05.2016. u 14:31h
Posle kraće bolesti juče je u Subotici u 85. godini preminuo Janko Pejanović, poznati privrednik, društveno politički i sportski radnik.
Preminuo Janko Pejanović, nekadašnji gradonačelnik Subotice i predsednik FSJ

Pejanović je rođen 6. decembra 1931. godine u Sokocu na Romaniji. Kao dete je, zbog očevih zasluga na Solunskom frontu, sa porodicom došao u Suboticu i Palić.

Član SKOJ-a postao je 1945. godine, KPJ od 1946. godine, a od 1947. javlja se kao partijski, privredni i sportski funkcioner, prvo na Paliću, gde je nastanjen, a zatim i u širim okvirima tadašnje SFRJ.

Bio je predsednik opštinskog sindikalnog veća u Subotici. Radio je u Pošti 32 godine - bio generalni direktor tog preduzeća za područje severne Bačke, direktor Zajednice Jugoslovenskih PTT, i predsednik Poštanske štedionice. Obavljao je dužnost potpredsednika Opštine, a nakon toga i predsednika Opštine Subotica od 1981. do 1984. godine. Od 1978. godine bio je i sekretar opštinskog komiteta u Subotici u dva mandata. Član najviših partijskih organa  - Centralnog komiteta Srbije i Jugoslavije je bio osam godina.

Kao sportski radnik, osnivač je Sportskog društva,  Fudbalskog kluba Palić i idejni tvorac i nosilac izgradnje Sportskog centra na Paliću. Od 1984. do 1986. godine obavljao je dužnost predsednika Fudbalskog Saveza Jugoslavije, kada je zajedno sa tadašnjim selektorom Todorom Veselinovićem odveo nekadašnje “plave” na Evropsko prvenstvo u Francuskoj.

Preminuo Janko Pejanović, nekadašnji gradonačelnik Subotice i predsednik FSJ

Janko Pejanović (desno) sa Miljanom Miljanićem (levo) i Vujadinom Boškovim (u sredini) - foto: SOS kanal

U bogatom i plodnom životu Janko Pejanović ostavio je dubok i neizbrisiv trag u razvoju Subotičke privrede, komunalne infrastrukture – posebno rekonstrukcija i uređenje centra Subotice kakvog danas poznajemo.

Sahrana Janka Pejanovića obaviće se u četvrtak u 17 časovai na Palićkom groblju (Lovačka 57).

Postavljeno pre 7 godina i 11 meseci
Komentara: 9
Pregleda: 17208
Povezane teme

janko pejanović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.