Komentara: 0
Pregleda: 1991
Foto

Premijera predstave "Živi pesak" u ponedeljak

17.12.2021. u 13:20h
Izvor: Subotica.com
Premijera predstave "Živi pesak" u ponedeljak

Drama na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotice će u ponedeljak, 20. decembra, na sceni "Jadran" od 19.30 časova izvesti drugu premijeru u ovoj sezoni, predstavu "Živi pesak" po motivima Otoa Tolnaija i Pala Petrika. Kako je objasnila direktorka Drame, Petronela Kermeci, ovaj komad nije slučajno odabran.

- Petrik je umetnik iz Subotice koji je dugo vremena bio član Narodnog pozorišta i jedan je od retkih umetnika koji je istovremeno radio kao slikar i scenograf, a takođe je jedan od osnivača više umetničkih kolonija u Vojvodini. Tolnai je rođen u Kanjiži i on je najplodnji i najsvestraniji stvaralac u književnosti vojvođanskih Mađara, koji se okušao u svim mogućim književnim formama, živeći večno u metaforama, od pesme do eseja, od eksperimentalnog romana do drame - objasnila je Kermeci.

Premijera predstave "Živi pesak" u ponedeljak

Predstavu je režirala Kinga Mezei, koja je istakla da "Živi pesak" zapravo predstavlja njen doživljaj pozorišta kao skupa različitih umetnosti, za kojima traga tokom celog svog profesionalnog života.

- U prethodna dva puta, kada sam radila u Narodnom prozorištu, predstave su bile potpuno drugačijeg tipa. To su bila klasična dela koja imaju tekst, dok je ovo sasvim drugačija forma koja se ne zasniva na verbalnosti - kazala je Mezei. - Od malena volim pesme Tolnaija i odrasla sam uz majku, preko koje sam se jako vezala za likovnu umetnost, a ova predstava je na neki način eksperiment, u kojem smo istraživali kako da povežemo književnost, pozorište i likovnu umetnost. Tako je sam rad na predstavi u potpunosti bio eksperimentalnog tipa, više kao radionica, i svi učesnici predstave su zajedno stvarali predstavu.

Premijera predstave "Živi pesak" u ponedeljak

Po rečima dramaturga Olaha Tamaša, za predstavu je izabrano životno delo Ota Tolnaija, koje je uklopljeno sa delom Pala Petrika, pri čemu su neki od motiva zadržani, dok je većina adaptirana.

- Dozvolili smo sebi luksuz da se tokom nastanka predstave iskristališe kako će predstava na kraju da ispadne. Tekstovi Ota Tolnaijia na neki način stvaraju svoj poseban svet i on oživljava predmete sa kojima se bavi u svojim tekstovima. Tako smo na početku obilazili antikvarnice po Senti i Kanjiži, sakupljajući predmete koje smo potom uvrstili u predstavu i pratili kako se uklapaju u sam koncept. Svi ti predmeti imaju veze sa tekstom, ali su na neki način i pokrenuli pravac u kom se kasnije predstava razvila - obrazložio je dramatrurg.

Premijera predstave "Živi pesak" u ponedeljakUlaznice za premijeru su rasprodate, a prva repriza predstave igraće se 15. januara na sceni "Jadran".

Izvor: Subotica.com
Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku Najava premijere "Živi pesak" Drame na mađarskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 3 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1991
Povezane teme

Narodno pozorište

predstava u pozorištu

drama na mađarskom jeziku

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.