• Pregleda: 1873

Premijera predstave "Lisistrata" u petak u Narodnom pozorištu

Prva premijera Drame na srpskom jeziku u novoj pozorišnoj sezoni, predstava "Lisistrata" po tekstu čuvenog grčkog komediografa Aristofana, igraće se na sceni Jadran u petak, 12. oktobra, s početkom u 19 časova i 30 minuta.
Premijera predstave "Lisistrata" u petak u Narodnom pozorištu

Aristofanova komedija "Lisistrata" je prvobitno izvedena u Antičkoj Grčkoj u 4. veku pre nove ere, a predstavlja komičan prikaz misije žena da okončaju Peloponeski rat, tako što će muškarcima uskratiti seksualne odnose. Glavna protagonistkinja Lisistrata nagovara žene da ne budu intimne sa svojim muževima i ljubavnicima, ne bi li ih na taj način prisisile da pregovaraju o miru. Međutim, to dovodi do bitke između polova.

Prema rečima autorskog tima, antička komedija o seksualnom štrajku žena, koja će premijerno biti izvedena u petak na sceni Jadran, adapritana je u analizu odnosa moći unutar ljubavnog odnosa heteronormativnog para, koji se preliva u sliku pozicija moći čitave zajednice kao osnovna, politička paradigma.

- Fenomen služi kao ogledni model za istraživanje (ne)ravnopravnih odnosa partnera u relacijama želje za vlašću, kapitalom, pozicijom i autokratijom u svakom smislu. Originalni narativ je tako dopunjen i adaptiran montažnim postupcima i aproprijaciom srodnih materijala. Konstruisani tekst je nastao kao naš komentar na Aristofanov originalni dramski tekst. Osnovni jezik predstave istražuje spregu govornog teksta i značenjskih polja koja se mogu sprovesti aktivnošću tela izvođača. U tom smislu, ovo je peta predstava koju realizujemo kao istraživanje koreografskog iskaza unutar dramskog teatra, te preispitujuće relacije teksta i tela tj. govora i tela unutar okvira izvođenja tradicionalnih tekstualnih formi - reč je autorskog tima predstave.

U predstavi igraju Jovana Belović (Lisistrata), Bojana Milanović (Kalonika/Atina 2000), Suzana Vuković (Mirina), Sanja Moravčić (Lampita), Kristina Jakovljević (Stratilida), Danilo Brakočević (Mladić), Milan Vejnović (Savetnik), Srđan Sekulić (Siledžija), Igor Greksa (Kinesija/Striper) i Zoran Bučevac (Matori).

Režiju i izbor muzike potpisuje Jovana Tomić, dramaturg je Dimitrije Kokanov, koreograf Maja Kalafatić, scenograf Marija Kalabić, a kostimograf Marko Marosiuk. Lektor teksta je Saša Latinović, inspicijent Vesna Galešev, a sufler Goran Grubišić.

Osim u petak, predstava "Lisistrata" igraće se još dva puta u toku ovog meseca, odnosno 16. i 27. oktobra na sceni Jadran, takođe s početkom u 19 časova i 30 minuta.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

1
Vladimir Odgovori
O hvala Bogu da ne igra grabava zaprska u svakoj corbi. I zato cu doci da pogledam.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.