Komentara: 0
Pregleda: 2007
Foto

Premijera predstave „Bog masakra“ 21. maja

18.05.2022. u 15:27h
Izvor: Subotica.com
Premijera predstave „Bog masakra“, po tekstu Jasmine Reza, rediteljke Jane Maričić, u izvođenju Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici biće u subotu 21. maja na sceni „Jadran“.
Premijera predstave „Bog masakra“ 21. maja

Reč je o komediji situacije, a kako objašnjava rediteljka Jana Maričić, na sceni su dva para koji se kao roditelji susreću da bi porazgovarali o incidentu koji se dogodio među njihovim devetogodišnjim sinovima. Kako razgovor odmiče, njihov odnos postaje sve dubiozniji.

- Dečaci su se potukli a njihovi roditelji će pokušati da reše taj problem. Međutim, današnji roditelji su mnogo osećajniji, pod velikim pritiskom izvrsnosti, da sve rade pažljivo i kako treba, korektnosti, asretivne komunikacije, uvažavanja tuđih emocija... Kako se još uvek ne snalazimo dobro u nekim situacijama, dva roditeljska para će na potresne načine ispoljiti neke neočekivane emocije, poput agresije - otkriva rediteljka Jana Maričić. - Želeli smo da ponudimo jednu neobičnu predstavu koja je koliko komična, toliko i potresna. Čini mi se da smo našli meru između komičnog i sa druge strane studiozne analize današnjeg otuđenog sveta i vrednosti, pre svega porodičnih i roditeljskih koje su specifične.Premijera predstave „Bog masakra“ 21. majaRediteljki je ovo prvi put da radi sa subotičkim ansamblom, a komad francuske spisateljice je predlog Olje Đorđević.

- Čast mi je da radim u pozorištu koje slovi za jedno od najboljih u zemlji pre svega po raznolikosti i potencijalu glumačkog ansambla. Olja Đorđević je predložila da radimo ovaj komad i zajedno sa glumcima smo napravili  jedno novo i drugačije čitanje ovog komada koji je veoma izvođen širom sveta i više puta i u Srbiji – dodaje rediteljka. – Kako sam i sama majka dece od deset i dvanaest godina, moj svet je u dobroj meri izložen ovim temama. Za mene je biti roditelj pod pritiskom savršenstva i s obzirom na veliku količinu sadržaja i upustva kako nešto danas raditi, od ishrane do vaspitanja i ulaganja u njihov razvoj, specifična pozicija u kojoj roditelji znaju da budu s jedne strane komični, a sa druge mogu da se izgube u ispunjivanju tih zahteva i pucaju. Odnso prema likovima je s jedne strane kritički, a sa druge saosećajni. Što u ostalom pozorište i jeste.

Premijera predstave „Bog masakra“ 21. majaU ulozi Veronik Ulije, majke jednog od dečaka, je Sanja Moravčić, koja sa suprugom Mišelom, koga tumači Miloš Stanković, dočekuje drugi bračni par da razreše spornu situaciju.

- Sa Janinim podstrekom želimo da prikažemo današnje majke koje se trude da budu divne, dobre, spremne, načitane raznim upustvima kako biti divna i uspešna majka i imati divnu i uspešnu decu. Ali stvari izmaknu kontroli i ono što je u svakom ljudskom biću, ispod svega toga, izađe na videlo i  i situacija odlazi u potpuno drugom pravcu – kaže Sanja Moravčić. – Bilo je jako zanimljivo raditi na ovoj predstvai i drago mi je da mo imali priliku da radimo sa divnom rediteljkom koja je tekst sublimirala, zgusnula... Mislim da će biti zanimljiva predstava i za one koji imaju decu, ali i za sve druge mlade ljude koji se još nisu ostvarili u ulozi roditelja, ali imaju stav o današnjem svetu.

Premijera predstave „Bog masakra“ 21. majaDrugi roditeljski par su Anet i Alen Rej, koje tumače Jelena Mihajlović i Igor Greksa.

- Anet je potpuno drugačija majka od Veronik. Ali ono što je bilo zanimljivo je da pod pritiskom izvrsnosti napravimo  ceo taj put od prve slike kada se roditelji sretnu i pokazuju u svom najboljem svetlu, sa svim šro smatraju svojim najvećim ljudskim i roditeljskim kvalitetima, do toda da se sve te slike i filteri kojima ulepšavamo svoju stvarsnot rasprše – ističe Jelena Mihajlović. – Tako nastaje jedna druga realnost, sa kojom sami ti likovi nisu u stanju da se suoče. U drami počinje od toga da su se deca potukla i da je roditeljima važno da to reše, a razmišljajući o budućnosti svoje dece taj pritisak počinje da raste, jer živimo u veoma komplikovanom vremenu u kom je nemoguće sagledati šta je prava odluka koja nosi najmanje  posledica. Od tog pritiska, svako od njih ima svoje momente pucanja. Predstava je jako duhovita, jer ima kritički odnos ne samo prema likovima, nego i prema svetu u kome oni žive. To nije podsmeh, niti komika koja bi likove izložila nekoj nekonstruktivnoj kritici, ali duhovitost je zdrava za razumevanje sveta. Mislim da će publika razumeti sam duh predstave.

Premijera predstave „Bog masakra“ 21. maja

Direktor Narodog pozorišta Miloš Nikolić podseća da je ovo treća premijera Drame na srpskom jeziku.

- Komad je sjajan i drago mi je što ćemo ga imati na našem repertoaru. Rediteljka prvi put radi sa našim glumcima, postavka je takođe sjajna i verujem da će publika uživati – poručuje Nikolić.

Izvor: Subotica.com
Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku Najava predstave "Bog masakra" Drame na srpskom jeziku
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2007
Povezane teme

sanja moravčić

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.