Komentara: 8
Pregleda: 3334

Preko Infostuda ove godine posao dobilo 20.000 ljudi

21.10.2020. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
Uprkos pandemiji korona virusa u prvih osam meseci ove godine 20.000 ljudi je dobilo posao preko sajta za zapošljavanje poslovi.infostud.com, deo grupe sajtova subotičkog brenda, kompanije "Infostud".
Preko Infostuda ove godine posao dobilo 20.000 ljudi

Kako navode u Infostudu, kriza izavana pandemijom uticala je na tržište rada u meri da je u prvih osam meseci ove godine zabeležen pad u broju oglasa za posao od 17 odsto u odnosu na isti period prošle godine. Sa druge strane u prvih osam meseci došlo je do veće potraženje za novim poslom, te je tako broj kandidata koji su bili u potrazi za prvim ili novim zaposlenjem bio veći za skoro 3 odsto.

- Na dnevnom nivou sada je aktivno oko 2.500 oglasa za posao, a na vrhu top liste najtraženijih oblasti su trgovina / prodaja, IT, mašinstvo, administracija i elektrotehnika. Kada govorimo o pojedinačnim radnim pozicijama najveću mogućnost za zaposlenje u ovoj godini imaju prodavci, komercijalisti, magacioneri, vozači i telefonski operateri - objašnjava Miloš Turinski iz sektora za odnose sa javnošću sajta poslovi.infostud.com - IT oblast je i dalje vrlo deficitarna, te je tako poslodavcima teško da nađu kvalitetnog kandidata naročito srednjeg ili višeg senioriteta. Pozicije koje su IT poslodavcima u ovoj godini bile najpotrebnije su JavaScript developer, Java developer, IT help desk, .Net developer i PHP developer.

Preko Infostuda ove godine posao dobilo 20.000 ljudiNa osnovu analize ponude i potražnje Turinski konstatuje da na tržištu rada u Srbiji nedostaju i mnoga zanatska zanimanja poput frizera, kuvara, automehaničara, stolara/tesara, bravara i magacionera, za koja na njihovom sajtu već godinama vlada veća ponuda, nego što postoji potražnja.

- U skoro 27.000 oglasa za posao koliko ih je bilo u prvih 8 meseci tekuće godine veća je potražnja za kandidatima sa srednjom stručnom spremom - čak 60%. Visoka ili Viša škola je tražena u 25 odsto raspisanih oglasa, a Master svega 8 odsto. Nasuprot tome broj kandidata koji su bili u potrazi za poslom u većoj meri čine visokokvalifikovani ljudi, dok je samo četvrtina njih ima srednju stručnu spremu - predočava Miloš Turinski.

U infostudu iznose i zanimljiv podatak da svaki četvrti kandidat koji je konkurisao putem njihovog sajta ima više od 10 godina radnog iskustva, dok 20 odsto čine kandidati koji imaju između 5 i 10 godina iskustva. S druge strane, oni koji su bili u potrazi za svojim prvim radnim mestom i koji su bez radnog iskustva čine 10 odsto.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 3 godine i 5 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 3334
Povezane teme

zapošljavanje u Subotici

oglasi za posao

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.