Komentara: 8
Pregleda: 2413

Preko 200 miliona dinara od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta

06.10.2014. u 12:45h
Izvor: RTV
Grad Subotica će ove godine raspolagati sa preko 200 miliona dinara od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Ova sredstva se troše namenski na poslove poljoprivrede, a u toku su pregovori sa Garancijskim fondom kako bi jedan deo tih sredstava bio usmeren i na kreditiranje poljoprivredne proizvodnje.
Preko 200 miliona dinara od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta

Kako je Tanjugu izjavio član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede Šimon Ostrogonac, gotovo polovina sredstava biće utrošena na izgradnju i uređenje atarskih puteva, gde je u toku tender za izbor izvođača radova, kao i u slučaju projekta za uređenje kanalske mreže, gde su tender raspisale Vode Vojvodine.

Osim za ove potrebe, deo sredstava će biti utrošen za protivgradnu zaštitu i poljočuvarsku službu.

Od ove godine, po njegovim rečima, novina je da se plaća transport uginule stoke do kafilerije u Somboru, a već sledeće će ta obaveza biti regulisana na drugačiji način - putem tendera.

"To su najveći izdaci od ovih namenskih sredstava. Nadam se da ćemo moći ove godine i da utrošimo ta sredstva i da će ti radovi početi još ove godine", rekao je Ostrogonac.

Osim navedenog, u toku su pregovori sa Garancijskim fondom oko mogućnosti udruživanja sredstava radi zajedničkog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje, uz subvencionisanje kamate.

Izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini putem licitacija u prvom krugu i po pravu prečeg zakupa je završeno.

Nakon što odluke po licitacijama dobiju saglasnost Ministarstva poljoprivrede i prođu rokovi žalbe očekuje se raspisivanje oglasa za drugi krug licitacija, gde će biti ponuđeno preostalih 1.600 od ukupno 2.500 hektara koliko je obuhvaćeno u ovogodišnjem programu.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 9 godina i 6 meseci
Komentara: 8
Pregleda: 2413
Povezane teme

šimon ostrogonac

poljoprivredno zemljište

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.