• Pregleda: 2159

Preko 200 miliona dinara od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta

Grad Subotica će ove godine raspolagati sa preko 200 miliona dinara od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta u zakup. Ova sredstva se troše namenski na poslove poljoprivrede, a u toku su pregovori sa Garancijskim fondom kako bi jedan deo tih sredstava bio usmeren i na kreditiranje poljoprivredne proizvodnje.
Preko 200 miliona dinara od izdavanja državnog poljoprivrednog zemljišta

Kako je Tanjugu izjavio član Gradskog veća zadužen za oblast poljoprivrede Šimon Ostrogonac, gotovo polovina sredstava biće utrošena na izgradnju i uređenje atarskih puteva, gde je u toku tender za izbor izvođača radova, kao i u slučaju projekta za uređenje kanalske mreže, gde su tender raspisale Vode Vojvodine.

Osim za ove potrebe, deo sredstava će biti utrošen za protivgradnu zaštitu i poljočuvarsku službu.

Od ove godine, po njegovim rečima, novina je da se plaća transport uginule stoke do kafilerije u Somboru, a već sledeće će ta obaveza biti regulisana na drugačiji način - putem tendera.

"To su najveći izdaci od ovih namenskih sredstava. Nadam se da ćemo moći ove godine i da utrošimo ta sredstva i da će ti radovi početi još ove godine", rekao je Ostrogonac.

Osim navedenog, u toku su pregovori sa Garancijskim fondom oko mogućnosti udruživanja sredstava radi zajedničkog kreditiranja poljoprivredne proizvodnje, uz subvencionisanje kamate.

Izdavanje državnog poljoprivrednog zemljišta u ovoj godini putem licitacija u prvom krugu i po pravu prečeg zakupa je završeno.

Nakon što odluke po licitacijama dobiju saglasnost Ministarstva poljoprivrede i prođu rokovi žalbe očekuje se raspisivanje oglasa za drugi krug licitacija, gde će biti ponuđeno preostalih 1.600 od ukupno 2.500 hektara koliko je obuhvaćeno u ovogodišnjem programu.

Izvor: RTV

povezane teme

8
Hurem Odgovori
Imacete sad sigurno bez problema da plaćate eksperte Josipu (butikasicu), Vjeku (fudbalera), Medu (telohranitelja), Ota Busa (vodoinstalatera) itd itd itd. I, of course, zastupnika MOL crpki za Srbiju.
Sramota Odgovori
Sramota,izdaje se državno zemljište tajkunima,a građanima još uvek ne vraćate otetu imovinu,čeka se navodno izmena zakona ,i dokle...zar ovde država uopšte postoji??????????
kraljevic marko Odgovori
Polovina zakupa ce se utrositi na uredjivanje puteva da kirijasi imaju laksi pristup
zakupljenom zemljistu,druga polovina ce se podeliti kao podsticaj ili kao povoljan kredit
a preostalim sredstvima ce se placati i poljocuvarska sluzba da se ne bi kralo od istih
ovih uspesnih proizvodjaca. Nekolicina cuvara ce dobiti zaposlenjei svi sretni. O protivgradnoj zastiti je suvisno trositi reci .Sve se ovo radi u cilju pospesivanja (privatne )poljoprivredne proizvodnje
od kojih ce nekolicina sutra prodavati slanine i cvarke, vino i rakiju na gradskom trgu.
U cemu je poenta? Gde su u svemu ovome gradjani Subotice koji su ipak "vlasnici"
ovog drzavnog zemljista a ne bave se recimo zemljoradnjom, ili gde su mali poljoprivredni
proizvodjaci kojima je kredit i zakup nedostupan?
Vesko Odgovori
Koliko ste imali primanja od stalnih mesenih doprinosa, dok su radili poljop. kombinati?
Znatno vise nego sada, a takođe i zaposlenih radnika. Sada ima vise samo socijalnih
slucajeva i sa time se mozete hvaliti.
Vesko Odgovori
Grgur lako dodeljuje tuđe, a on uveliko ceka svoju dedovinu.
Confido-tim Odgovori
Confido-Tim se pobrunuo da nas sve pokrade i [*...*] A pokrao 6 miliona evra od POLJOPRIVREDNIKA! lopurde vratite pare!!! Ejj gde je tu realnost?! Ko stoji iza tog lopova??!!
Vesko Odgovori
@ Confido-tim, potpuno te podrzavam. Izgleda da nasim drzavnim organima nisu intere-
santni oni koji otuđe u milionima eura, kao u slucaju AGROKOMBINATA SUBOTICA, gde je opljackano znatno vise. Drzavi je lakse podici poreze na zemlju i kuce, kao i na penzionere,
a veliki lopovi se i dalje bogate na stetu građana.
Uvek u pravu Odgovori
Kraljeviću Marko moram da ti ispričam nešto što sam ovih dana čuo. Uopšte nemam ništa protiv tvog komentara povodom ove vesti, ali obrati pažnju na sledeće što sam kao Vuk Karadžić pokupio u narodu. Susrećem se sa poljočuvarima koji mi se žale da nemaju čime da obilaze njive tj. da su i bez vozila i bez goriva za razliku od njihovih kolega u drugim opštinama i gradovima u Vojvodini. Strelci protivgradne zaštite rade za neviđenu bedu koju im daje Republika a pare od grada uvek dobijaju zadnji ili među zadnjima u istoj toj Republici i to posle hiljadu molbi i intervencija sa svih znanih i neznanih strana. Obišao sam ovih dana i Bačku i Banat i nigde nema gorih i lošijih atarskih puteva nego kod nas a takvi će i ostati i posle najnovije intervencije na saniranju istih. Dakle, treba se sažaliti nad našim gradom koji niije u mogućnosti ništa da plati i oprostiti im sve.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.