Komentara: 0
Pregleda: 2659

Preko 2.500 učesnika 16. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

08.05.2009. u 12:26h
<p>Ovogodi&scaron;nji, 16. po redu Međunarodni festival pozori&scaron;ta za decu koji će se održati u Subotici od 17. do 23. maja, ugostiće preko 2.500 učesnika iz celog sveta. Svim festivalskim programima i predstavama u Subotici i drugim gradovima Srbije prisustvovaće oko 25.000 gledalaca.</p>
Preko 2.500 učesnika 16. Međunarodnog festivala pozorišta za decu

U okviru takmičarskog programa (zvanična selekcija) Festivala ove godine biće izvedeno 20 predstava iz 18 zemalja (Japan, Španija, Izrael, Rusija, Mađarska, Francuska, Ukrajina, Hrvatska, Slovačka, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Češka, Bugarska, Austrija, Poljska, Rumunija, Makedonija i Srbija).

Predstave u zvaničnoj selekciji konkurišu za sledeće nagrade:
1. Grand Prix za najbolju predstavu u celini
2. Specijalnu nagradu za originalnost i fantaziju
3. Nagradu za najbolju režiju
4. Nagradu za najbolju scenografiju
5. Nagradu za najbolju originalnu muziku
6. Nagradu za najbolje estetsko i tehnološko rešenje lutaka
7. Nagrade za glumačko majstorstvo (7 ravnopravnih nagrada).

O nagradama odlučuje tročlani međunarodni žiri u sledećem sastavu:
1. Adrijana Teodoresku, teatrolog i pozorišni kritičar, Rumunija
2. Jevgenij Ibragimov, reditelj, Rusija
3. Ljubivoje Ršumović, književnik, Srbija

Takođe, Festival svake godine izabranim istaknutim umetnicima i naučnicima dodeljuje Nagradu za životno delo - Mali Princ, za izuzetan doprinos razvoju kulture i scenske umetnosti za decu. Ovogodišnji dobitnici ove ugledne nagrade su mr Miroslav Radonjić, teatrolog iz Novog Sada, i Vladimir Predmerski iz Slovačke (poznati istoričar i kritičar lutkarskog pozorišta, dramaturg i režiser).

Pored zvaničnog, takmičarskog programa, tu su i bogati prateći sadržaji. Ove godine težište pratećih programa Festivala biće na predstavljanju ruskog lutkarstva. Izdvajamo ekskluzivnu izložbu lutaka iz Muzeja pri Centralnom državnom pozorištu lutaka Sergej Obrascov u Moskvi koju će otvoriti ambasador Ruske Federacije, gospodin Aleksandar V. Konuzin.

Osim raznovrsnih sadržaja u okviru Dana ruske kulture, prateći program činiće:

• izložbe (Očima dece sveta, Pakao/Raj, Nacrtaj mi ovcu, Izložba radova Zdravka Mićanovića - profesora Fakulteta primenjenih umetnosti...)
• međunarodni naučni skup (u okviru Foruma za istraživanje pozorišne umetnosti). Nosioci projekta su Međunarodni festival pozorišta za decu Subotica i Pozorišni muzej Vojvodine (Novi Sad)
• performansi Trgovi i ulice u okviru koga nastupaju 34 muzičko-scenske grupe iz inostranstva i Srbije
• filmski programi u kome će biti predstavljeni pomalo zaboravljeni crtani filmovi (Mornar Popaj, Tom i Džeri, Mačak u čizmama, U grmu je zeka, Pas Reksio...)
• Kids for kids - filmski program u okviru kojeg se prikazuju filmovi čiji su autori deca
• promocije knjiga: Bukvar dečijih prava Ljubivoja Ršumovića, Ako me voliš, vozi sporije Rajka Jolličića, Moja profesija - Sergej Obrascov (zajedničko izdanje Festivala i Pozorišnog muzeja Vojvodine)....
• festivalska maškarada na kojoj će učestvovati 500 subotičke dece,
• gostovanja festivalskih predstava u 20 gradova i naselja Vojvodine i Srbije (jedna od osnovnih ideja kojom se organizator festivala vodi je da „festival nije i ne sme da bude privilegija samo subotičke dece")

Ulaz za sve festivalske programe je besplatan!

Međunarodni festival pozorišta za decu u Subotici osnovan je 1994. godine sa ciljem prikazivanja najvrednijih i umetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja iz međunarodne i domaće produkcije za decu, promocije novih i afirmacije ostvarenih kulturnih vrednosti na međunarodnom planu, kao i zbližavanja raznih naroda i očuvanja specifičnosti i različitosti svake kulture kao izvora našeg zajedničkog bogatstva življenja.


Održava se svake godine u trećoj nedelji maja meseca, takmičarskog je karaktera, a festivalske nagrade se dodeljuju prema oceni međunarodnog žirija. Na Festivalu se izvode predstave dramske i lutkarske produkcije.

Subotički Međunarodni festival pozorišta za decu tokom proteklih 15 godina (1994-2008) postigao je najviše umetničke rezultate predstavljajući više od 400 pozorišnih produkcija iz zemlje, Evrope i sveta.

Preko njegove scene prešla su i prošla poznata evropska i svetska pozorišta. Iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Austrije, Nemačke, Švajcarske, Italije, Španije, Francuske, Velike Britanije, Švedske, Danske, Finske, Estonije, Letonije, Litvanije, Poljske, Češke, Slovačke, Mađarske, Rumunije, Bugarske, Rusije, Belorusije, Ukrajine, Moldavije, Grčke, Albanije, Turske, Izraela, Irana, Egipta, Uzbekistana, Kine, Singapura, Meksika... ali i drugih manjih mesta i gradova, od daleke Kamčatke i Murmanska, pa sve do Njujorka, Los Anđelesa i Toronta.

Za svoj izuzetan doprinos razvoju scenske umetnosti za decu i kulture uopšte, Festival je nagrađen Vukovom nagradom, najvećim kulturnim priznanjem u Republici Srbiji.

Kompletan program sa satnicom možete preuzeti na našoj oficijelnoj internet prezentaciji - www.lutfestsubotica.net

Postavljeno pre 14 godina i 10 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 2659
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.