Komentara: 35
Pregleda: 10259

Preko 1000 prigovora na medicinsko osoblje

04.03.2019. u 15:49h
Izvor: TV Subotica
Kancelariji savetnika za zaštitu pacijenata u toku prethodne godine pristiglo je preko 1000 prigovora, što je blago povećanje u odnosu na 2017. godinu, a pacijenti su se najviše žalili na neljubaznost medicinskog osoblja i nemogućnost zakazivanja termina.
Preko 1000 prigovora na medicinsko osoblje

Subotičani su na vrata savetnika za zaštitu prava pacijenata zakucali preko 1000 puta u 2018. godini. Većinom su podnošeni usmeni prigovori koji su se odnosili na problem ostvarivanja osnovnih prava zdravstvene zaštite, neljubaznost medicinskog osoblja na šalterima, kao i na nejavljanje na telefon prilikom pokušaja zakazivanja kod svog izabranog lekara.

- Pacijenti koji su dolazili kod mene u kancelariju, u više od 50 odsto slučajeva uspeli smo da odmah rešimo probleme, dobili su savete i uputstva kako dalje da rade, te su odlazili odavde a da nisu podneli ni usmeni, niti pismeni prigovor - kaže Branislav Vitasović, savetnik za zaštitu prava pacijenata.

Bilo je i oko 40 pisanih prigovora, koji se rešavaju roku od pet do osam dana.

U pitanju je upravni postupak, u koji se ulazi i koji traje od pet do osam dana, pri čemu je moja obaveza da napišem izveštaj ustanovi na koju se pacijenti žale, kao i samim pacijentima, odnosno da li je njihov prigovor osnovan ili neosnovan - objašnjava Vitasović.

Preko 1000 prigovora na medicinsko osoblje

U prvoj polovini prošle godine bilo je mnogo prigovora na rad Dispanzera za žene, zbog nemogućnosti zakazivanja termina.

- Čak sam i lično odlazio u kontrolu, situacija se u međuvremenu popravljala, mada se ovaj mesec ponovo pojavljuju usmeni prigovori na rad Dispanzera za žene - ističe zaštitnik pacijenata.

Na termin za pregled se najduže čeka kod neurologa, oftalmologa, ortopeda, urologa, pulmologa, pedijatra i kod interniste.

- Prva polovina prošle godine je dobro funkcionisala, dok se u drugoj pojavio veći broj prigovora, a ove godine, do sada, dobili smo već pet do šest prigovora na rad oftalmološke službe, te se nadam da će se situacija popraviti - poručuje Vitasović. 

Savetnik za zaštitu prava pacijenata radi već šest godina, a građani pomoć mogu da potraže u kancelariji broj 238 na drugom spratu Gradske kuće i na telefon 024/626-882.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 3 nedelje
Komentara: 35
Pregleda: 10259
Povezane teme

zaštita prava pacijenata

savetnik za zaštitu pacijenata

prigovori pacijenata

zaštitnik prava pacijenata

prava pacijenata

branislav vitasović

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.