Komentara: 6
Pregleda: 1714

Prehrambeno-biotehnološki tehničar - novi profil u Hemijsko-tehnološkoj školi

01.03.2024. u 08:56h
Izvor: Subotica.com
Prehrambeno-biotehnološki tehničar - novi profil u Hemijsko-tehnološkoj školi

Nova školska godina donosi i novi profil u Hemijsko-tehnološku školu, za koji mogu da se opredele sadašnji osmaci.

- Prehrambeno-biotehnološki tehničar je profil idealan za sticanje znanja i veština za proizvodnju prehrambenih proizvoda, koji osposobljava učenike da nakon završetka školovanja budu konkurentni na tržištu rada; nastave školovanje ili pokrenu sopstveni posao. Učenici nastavu pohađaju po dualnom modelu obrazovanja i dobijaju naknadu za učenje kroz rad. Nova znanja jednako i prva zarada - objašnjavaju iz ove škole.

Prehrambeno-biotehnološki tehničar je smer u kom se susreću priorda i tehnologija.

- Još od fermentacionih procesa koji su nam dali hleb i pivo, biotehnologija je oduvek težila prevazilaženju granica onog što je moguće, dok su prehrambeni tehnolozi uvek želeli da osvoje nove proizvode koji će oduševiti potrošače i po kojima će njihovo ime ostati zauvek zapamćeno. Da li ste se zapitali kako nastaje hrana koju svaki dan kupujete u prodavnici, delite sa drugarima na velikom odmoru, jedete kada se cela porodica okupi na porodičnom ručku? Da li ste poželeli da znate kako da razlikujete kvalitetne proizvode od onih manje kvalitetnih ili da bolje razumete deklaraciju koja stoji napisana na svakom prehrambenom proizvodu? Da li ste znali da se neki mikroorganizmi koriste za proizvodnju hrane i pića? Zapitali se kako bakterije mogu biti naši saveznici u proizvodnji hrane? Odgovore na ova pitanja učenici će pronaći na predmetima ovog smera - ističu oni.

Prehrambeno-biotehnološki tehničar - novi profil u Hemijsko-tehnološkoj školi

ZAŠTO SE ČOKOLADA TOPI U USTIMA Pokušajte da odgovorite na sledeća pitanja: Zašto se čokolada topi u ustima? Koja je razlika između belog i integralnog brašna? Zašto hleb raste dok se peče u rerni? Zbog čega je neki sok bistar, a neki mutan? Zašto nije opasno po zdravlje, već je čak i korisno, jesti “buđave” sireve? Zašto kažu da je vino obično bolje što je starije? Šta je bioinformatika? Na neka pitanja možda znate odgovor, a na neka ne, i to je okej... Ali ako su vam pitanja zanimljiva i zanima vas odgovor, sigurno je da je za vas pravi izbor - prehrambeno-biotehnološki tehničar - navode iz ove škole.

Učenici koji se odluče za smer Prehrambeno-biotehnološki tehničar imaće priliku da budu inovatori, istraživači i kreatori.

- Ovaj smer namenjen je svima onima koji žele da izrastu u stručnjake koji će oblikovati budućnost hrane, onima koji imaju želju da rade u naučno-istraživačkoj laboratoriji. U Srbiji je ove godine počela gradnja BIO4 kampusa koji donosi spoj biomedicine, biotehnologije i bioinformatike, u kome će se nalaziti naučne institucije i fakulteti, kao i predstavništva velikih svetskih biotek kompanija.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 3 nedelje
Komentara: 6
Pregleda: 1714
Povezane teme

hemijsko tehnološka škola

jednosmerna ulica

prehrambeno-biotehnološki tehničar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.