Komentara: 19
Pregleda: 7178

Pregled i rano otkrivanje raka dojke za žene od 50 do 69 godina

12.03.2013. u 00:00h
Izvor: SuMedija
U Subotici počinje da se realizuje program pregleda (skrininga) raka dojke, čime će naš grad postati među prvima u Vojvodini koji će imati ovaj program. Projekat će zajednički sprovoditi lokalna samouprava, Opšta bolnica Subotica, Dom zdravlja, i Zavod za javno zdravlje.
Pregled i rano otkrivanje raka dojke za žene od 50 do 69 godina

Već od danas žene starosne dobi od 50 do 69 godina biće pozivane telefonom na zakazivanje pregleda dojke, a prvi će početi da se obavljaju 18. marta.

Ginekolog Doma zdravlja vodiće protokol za skrining za svaku ženu i davati uput za snimanje na mamograf u bolnicu.

Rezultati skrining pregleda biće očitani više puta, radi što bolje verodostojnosti, a u pismenoj formi najkasnije do tri nedelje svaka žena dobiće svoj rezultat na kućnu adresu.

Osnovni cilj skrining programa za pregled dojke je otkrivanje ove bolesti u što ranijem stadijumu kada je mogućnost izlečenja gotovo stoprocentna.

U Srbiji još uvek ne postoji jedinstveni registar o broju obolelih i umrlih žena od raka dojke, iako je poznato da je ova bolest u velikoj ekspanziji. Ono što jeste poznato je da je u Severnobačkom okrugu, a prema podacima Registra za rak Zavoda za javno zdravlje Subotica, u 2010. godini, od raka dojke obolelo 149, a umrlo 56 žena.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 7 godina i 2 meseca
Komentara: 19
Pregleda: 7178
Povezana vest
Povezane teme
tumor dojke pregled dojke rak dojke
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.