Komentara: 8
Pregleda: 3668

Predstavljeno Miroslavljevo jevanđelje

22.01.2016. u 12:16h
Izvor: Subotica.com
U Velikoj većnici Gradske kuće sinoć je održana multimedijalna izložba i predstavljanje fototipskog izdanja Miroslavljevog jevanđelja, najstarijeg i najznačajnijeg ćirilićnog spomenika kulture.
Predstavljeno Miroslavljevo jevanđelje

Izložbu autora Radmila Mulića, koju je obogatio i dokumentarni film „Na početku beše reč“, organizovao je Savez srpskih udurženja Severnobačkog okruga, a prisustvovalo je veliki broj đaka iz subotičkih osnovnih i srednjih škola.

- Ovim kulturnim aktivnostima počeli smo novu poslovnu godinu a raduje nas što je Većnica puna dece, koji su došli da nauče nešto novo o krucijalnom delu srpske baštine. To je upravo i naš najveći cilj, da sve što radimo prenosimo na mlade i da oni posle nas nastave negovanje kulture i tradicije – ističe Saša Graovac, predsednik Saveza srpskih udurženja SBO.

Miroslavljevo jevanđelje je najveći spomenik srednjovekovne pismenosti, koji je od 2005. godine na UNESKO-voj listi „Pamćenje sveta“. Fototipsko izdanje rukopisa iz 1180. godine izdala je izdavačka zadruga "Dosije" štampajući knjigu 1997. godine u Johanezburgu, u tiražu od 299 primeraka i svaki primerak ima svoju posebnu numeraciju, kao i povelju o vlasništvu. Intresantno je da, za razliku od originala koji se najstrožije čuva u Narodnoj biblioteci, fototipsko izdanje sadrži i 166. list, poznatiji kao Petrogradski list, koji je polovinom 19. veka ukraden iz Manastira Hilandar i koji se danas čuva u Nacionalnoj biblioteci Rusije u Petrogradu.

- Do sada je ova izložba predstavljana u šest mesta u Vojvodini, a prostor Gradske kuće je sigurno najlepši ambijent gde je ovo veliko delo postavljeno – naglašava Radmilo Mulić, vlasnik novosadske knjižare „Mala-velika knjiga“. - Tekst izložbe je preveden i na mađarski jezik, pre toga i na slovački, a trudićemo se da bude i na ostalim jezicima naroda koji žive u Vojvodini.

Izvor: Subotica.com
Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje" Predstavljeno "Miroslavljevo jevanđelje"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 8 godina i 3 meseca
Komentara: 8
Pregleda: 3668
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.