Komentara: 0
Pregleda: 4230
Foto

Predstavljeni rezultati zdravstvene akcije "Selu u pohode"

12.12.2017. u 15:15h
Izvor: Subotica.com
U okviru sedmog ciklusa zdravstvenih akcija pod nazivom "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", koji zajednički organizuju Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Crveni krst, pregledano je 535 osoba u 12 mesnih zajednica.
Predstavljeni rezultati zdravstvene akcije "Selu u pohode"

Na preventivne preglede i ove godine dolazili su uglavnom stariji sugrađani, pa je prosečna starost pregledanih 63,9 godina. Zaposleni Zavoda za javno zdravlje pregledali su 427 osoba, od kojih je 65 odsto iz ženske populacije. Kod preko dve trećine pregledanih osoba utvrđen je višak kilograma, a prosečna vrednost indeksa telesne mase je 28 kg/m2.

- Merenjem indeksa telesne mase, utvrđeno je da veći procenat muškaraca, čak 72 odsto, ima predgojaznost i gojaznost I stepena, dok je kod žena zastupljenija gojaznost II i III stepena. Oko 11 odsto žena ima gojaznost II i III stepena, koju ima 7 odsto pregledanih muškaraca. S starošću raste broj gojaznih, ali ipak najstariji nisu i najgojazniji. Najviše vrednosti BMI, ekstremnu gojaznost, imaju osobe u starosnim grupama od 46 do 55 godina i od 56 do 65 godina. Uzroci loših rezultata naših sugrađana delom su posledica starenja, ali pre svega prisutnih navika u ishrani i fizičkoj neaktivnosti i uopšte stilu života - kaže dr Nada Kosić Bibić, načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje.

Predstavljeni rezultati zdravstvene akcije "Selu u pohode"

Lekari i medicinske sestre Doma zdravlja, sugrađanima su u okviru akcije merili krvni pritisak, šećer i holesterol u krvi, a u nekoliko mesnih zajednica rađen je i palpatorni pregled dojki. Čak 31 odsto pregledanih pacijenata imalo je povišene vrednosti krvnog pritiska.

- Ekstremno visoke vrednosti krvnog pritiska, veće od 200/100, izmerene su kod 11 pacijenata, što je 2 odsto ukupnog broja pregledanih. Nivo šećera u krvi izmeren je kod 513 pacijenata, 68 osoba imalo je granične vrednosti šećera u krvi, dok su vrednosti veće od 7 izmerene kod 13 odsto pregledanih. Kod preko 43 odsto pacijenata izmerene su vrednosti holesterola u krvi više od normalnih. U okviru akcije "Selu u pohode" u nekoliko mesnih zajednica rađen je palpatorni pregled dojki, pregledane su 62 žene, a žene kod kojih su nađene palpatorne promene upućene su na dalju dijagnostiku - ističe dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Predstavljeni rezultati zdravstvene akcije "Selu u pohode"

Ove godine intenziviran je i edukativni rad, pa su u tri škole održane radionice na temu pravilne ishrane, a u predškolskoj ustanovi u Bikovu održane su radionice na temu "Ljudsko telo i zdravlje".

Izvor: Subotica.com
Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode" Predstavljanje rezultata zdravstvene akcije "Selu u pohode"
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 4230
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

preventivni centar doma zdravlja subotica

kontrola zdravlja

selu u pohode

crveni krst subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.