• Pregleda: 1888

Predstavljeni rezultati projekta JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Budimpeštanskog vodovoda

U Maloj gostioni, na Paliću, predstavljeni su rezultati zajedničkog projekta JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Budimpeštanskog vodovoda koji je, uz podršku Programa za ljudska naselja Ujedinjenih nacija i Globalne alijanse operatera vodosnabdevanja,  realizovan u proteklih 18 meseci.
Predstavljeni rezultati projekta JKP „Vodovod i kanalizacija“ i Budimpeštanskog vodovoda

U okviru projekta organizovane su obuke za zaposlene, regionalna konferencija, a predstavnici Budimpeštanskog vodovoda kolegama iz Subotice  prikazali su i rad uređaja za prečišćavanje vode u vanrednim situacijama. Među najvidljivijim poboljšanjima za domaće korisnike, koja su ostvarena zahvaljujući ovom projektu je i novi, jednostavniji izgled računa.

Važan deo saradnje sa Budimpeštanskim vodovodom, prema rečima direktora JKP „Vodovod i kanalizacija“, Đerđa Šugara, bila je i  analiza gubitaka vode.

- U projektu smo imali mnogo tehničkih segmenata. Utvrđeno je da su gubici vode u našem sistemu 30 odsto, što  je na našem tržištu jako dobro, ali sa druge strane na međunarodnom tržištu, kao što je na primer vodovod u Nemačkoj, koji je najbolji na svetu, gubici su oko 3 ili 4 odsto. Nije moguće upoređivati novu infrastrukturu, novu mrežu sa našom koja je dosta zastarela, pa znamo da je na tom polju potrebno  unapređenje. Posmatrali smo tehničke aspekte, na primer šta se koristi u čišćenju mreže, kako se sanira kanalizacija, koliko to košta i da li vredi implementirati tako nešto, odnosno kako to izgleda u praksi - objašnjava Đerđ Šugar, direktor JKP „Vodovod i kanalizacija“. 

Vodovodna preduzeća dva grada najavila su da će saradnju nastaviti i nakon zvaničnog završetka projekta, posebno u oblasti razvoja informatičkog sistema.

- U budućnoj saradnji, mislim da će u prvi plan doći razvoj informatičkog sistema u subotičkom „Vodovodu“. Misli se na odnos sa potrošačima,  odnosno tkz. Call centar - kaže Robert Frič, direktor Budimpeštanskog vodovoda.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

7
Alen Odgovori
Siguran sam da mi imamo gubike 3% kao i u Nemackoj. Ostalih 27% se krade.
Nema tu zastarele mreze vec ili curi ili ne curi. To prakticno znaci da oni meni mesecno posalju 21m3, 6m3 se izgubi a 15m3 mi se zaracuna. Ljudi moji pa videle bi se bare po ulicama. Gubitci u mrezi treba da su isti tokom cele godine jer rupe i pukotine na cevima se ne menjaju u toku godine. Zasto onda zimi su gubitci 10% a leti 40%? Valjda zato sto ti sto kradu pune bazene i zalivaju baste i travnjake.
Sting Odgovori
Kakvi rezultati? Supci opet dizu kredit... to je jedini vas jebeni rezultat. Gomila nesposobnih partijskih idiota
jozo bubnjar Odgovori
jer to onaj budimpestanski sto treba za male pare da preuzme suboticki vodovod? hm, sve vec rasprodano da ni sami ne znamo. sve me podseca na seriju crni gruja.
ja Odgovori
Jel to onaj direktor sa srednjom skolom, ako i to ima ?
filozof Odgovori
Vidim na slikama sve sami strucnjaci Vodovoda-svima poznati Pero, novopeceni direktor Bojan....e Srbijo tugo!
Petar Doroslovački Odgovori
Poštovani "FILOZOFE"!
Svima poznati Pero (Doroslovački) nije prisustvovao ovom događaju. Za to vreme bio je na otvorenoj sednici Sindikata NEZAVISNOST ispred zgrade Vlade Republike Srbije, sa komunalcima, sindikatima informisanja i kulture, RTV Vojvodine i Srbije i lista Mađar So, zahtevajući da se ovaj deo NEVIDLJIVOG i ZABORAVLJENOG sektora nađe među onima kojima se vraćaju nešto više od 38.000 dinara prosečnih neto zarada, uzimanih godinama unazad od zaposlenih koji ne troše budžetska sredstva za zarade nego se samofinansiraju naplatom usluga od 94,6%. Valjda taj nivo naplata govori o zadovoljstvu naših potrošača.
ffilozoff
To je lazni filozof
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.