Komentara: 2
Pregleda: 1028

Predstavljeni rezultati projekta "Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom"

01.12.2017. u 09:57h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Arhus centra, na Otvorenom univerzitetu predstavljeni su rezultati projekta pod nazivom „Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom“, koji je realizovan uz podršku Ministarstva za zaštitu životne sredine.
Predstavljeni rezultati projekta "Implementacija Arhuske konvencije u oblasti upravljanja otpadom"

Jedna od najvažnijih aktivnosti projekta bila je okrugli sto, koji je nedavno održan jer na neki način predstavlja pripremu za javnu raspravu o Nacrtu regionalnog plana upravljanja otpadom za Suboticu.

- Na okruglom stolu smo saznali da za dvadesetak dana počinje probni rad Regionalne deponije Subotica. Znamo i da se uvodi separacija otpada putem sistema dve kante. Jedna kanta, plava je za reciklabilni otpad sem stakla, a druga zelena kanta je za biorazgradivi otpad. Predloženo je da se plave kante odvoze dva puta nedeljno, a biorazgradivi otpad jednom nedeljno, ali to će se još naknadno odrediti planovima privatnih i javnih komunalnih preduzeća. Dok se ne podele kante, predloženo je da se reciklabilni otpad odlaže u plave vreće. Reciklabilni otpad će direktno u Reciklažni centar odvoziti JKP „Čistoća i zelenilo“ - rekla je Snježana Mitrović, rukovodilac Arhus centra, dodajući da regionalni sistem upravljanja otpadom donosi brojne izazove - Mora se postići dogovor između lokalnih samouprava, koje su osnivači regionalnog preduzeća, kako bi se tačno znalo ko donosi odluke, kao i da se zajednički formiraju cene. Saradnja sve tri karike veoma je značajna.

Pored javne rasprave o Nacrtu regionalnog plana upravljanja otpadom, biće organizovana i jaka medijska kampanja kako bi se građani informisali o svojoj ulozi u sistemu upravljanja otpadom.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1028
Povezane teme

arhus centar

arhus centar subotica

upravljanje otpadom

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.