Komentara: 1
Pregleda: 2521

Predstavljeni rezultati ovogodišnje akcije "Selu u pohode"

18.12.2018. u 17:10h
Izvor: Subotica.com
U okviru osmog ciklusa zdravstvenih akcija pod nazivom "Selu u pohode - proveri svoje rizike, kontroliši zdravlje!", koji zajednički organizuju Zavod za javno zdravlje, Dom zdravlja i Crveni krst, pregledano je više od 500 sugrađana u 12 mesnih zajednica.
Predstavljeni rezultati ovogodišnje akcije "Selu u pohode"

Na preventivne preglede i ove godine dolazili su uglavnom stariji sugrađani, a blizu 59 odsto pregledanih bili su stariji od 65 godina. Zaposleni Zavoda za javno zdravlje pregledali su 437 osoba, od kojih je 75 odsto iz ženske populacije. Merenjem visine i težine, te određivanjem indeksa telesne mase utvrđeno je da preko 70 odsto odraslih osoba, oba pola, ima prekomernu telesnu masu ili višak kilograma.

- Veći broj muškaraca nego žena ima normalnu uhranjenost. Veći procent muškaraca tj. 40 odsto nego žena 34 odsto ima indeks telesne mase u kategoriji predgojaznosti od 25 do 30 kg/m2. U kategoriji gojaznosti je više žena, 38 odsto prema 28 odsto. Da su žene ipak gojaznije pokazuje i prosečna vrednost BMI koja je viša kod žena 28,6 kg/m2 nego kod muškaraca, kod kojih je 27,7 kg/m2 - iznela je podatke načelnica Centra za promociju zdravlja u Zavodu za javno zdravlje, dr Nada Kosić Bibić i naglasila da su lekari posle izvršenih merenja građanima davali savete o važnosti promena načina ishrane i usvajanja zdravih stilova života.

Predstavljeni rezultati ovogodišnje akcije "Selu u pohode"

Lekari i medicinske sestre Preventivnog centra Doma zdravlja, građanima su merili vrednost krvnog pritiska, šećera i holesterola u krvi, a u nekim mesnim zajednicama rađen je i FOB test, kao i palpatorni pregled dojki. Vrednosti krvnog pritiska veće od 140/90 izmerene su kod 24 odsto pregledane populacije, dok su ekstremno visoke vrednosti izmerene kod 2 odsto pregledanih.

- Vrednosti šećera veće od 7 izmerene su kod 5,2 odsto pregledanih, dok su granične vrednosti zabeležene kod 15 odsto građana. Visoke vrednosti holesterola izmerene su kod 222 osobe, 176 žena i 46 muškaraca. FOB test je podeljen u Tavankutu kod populacije starosti od 50 do 74 godine, testirano je 25 osoba, svi testovi su očitani i jedan je pozitivan. Kod pregleda dojki nismo imali pozitivnih nalaza, koje je trebalo dalje upućivati - rekla je dr Verica Dronjak, načelnica Preventivnog centra Doma zdravlja.

Predstavljeni rezultati ovogodišnje akcije "Selu u pohode"

Volonteri Crvenog krsta pružali su pomoć prilikom određivanja indeksa telesne mase građanima, u saradnji sa mesim zajednicma uručivali su pakete hrane i higijene za najugroženije sugrađane, dok su vršnjački edukatori organizovali radionice za decu.

- Za ta tri dela akcije “Selu u pohode” bilo je angažovano 48 naših volontera, koji su poklonili 288 sati za dobrobit društva i organizacije ove akcije - istakao je Zoran Milovanović iz Gradske organizacije “Crveni krst”.

Predstavljeni rezultati ovogodišnje akcije "Selu u pohode"

Edukaciju za najmlađe sprovodili su i zaposleni Zavoda za javno zdravlje, koji su u školi u Starom Žedniku održali dve radionice na temu pravilne ishrane, dok su u vrtiću u Malom Radanovcu realizovali dve radionice na temu higijene.

Organizatori su najavili da će nastaviti sa sprovođenjem ove akcije i tokom 2019. godine i istakli da je neophodan veći odziv mlađe populacije.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 3 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 2521
Povezane teme

zavod za javno zdravlje

dom zdravlja subotica

kontrola zdravlja

selu u pohode

nada kosić bibić

centar za promociju zdravlja

crveni krst subotica

preventivni pregledi

verica drobnjak

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.