Komentara: 14
Pregleda: 4471
Foto

Predstavljene vrste i metode pranja novca i finansiranja terorizma

27.09.2019. u 16:53h
Izvor: Subotica.com
Kakva je tipologija pranja novca, a kakva finansiranja terorizma, predstavnici finansijskog i nefinansijskog sektora bili su u prilici da saznanju na današnjem savetovanju koje se održalo u Regionalnoj privrednoj komori Severnobačkog okruga.
Predstavljene vrste i metode pranja novca i finansiranja terorizma

Kako bi se unapredila operativna znanja iz oblasti pranja novca i finansiranja terorizma, Regionalna privredna komora je u saradnji sa Ministarstvom finansija, Upravom za sprečavanje pranja novca, a uz podršku projekta "EU podrška sprečavanju pranja novca u Srbiji", organizovala ovo savetovanje za predstavnike finansijskog i nefinansijskog sektora, pri čemu je posebna pažnja bila posvećena tipologijama za krivična dela visokog stepena pretnje za pranje novca, sektorskim tipologijama pranja novca i tipologijama finansiranja terorizma.

Predstavljene vrste i metode pranja novca i finansiranja terorizma

Prema rečima jednog od učesnika radionice, Radivoja Belančića iz brokerske kuće "SBD broker", pranje novca i finasiranje terorizma su vrlo aktuelne teme u finansijskoj, ekonomskoj, pravnoj i drugim oblastima, a dodatno zabrinjava to što su zastupljene i u svim privrednim i vanprivrednim delatnostima.

- Tema je od izuzetnog značaja, zato što nam pomaže da shvatimo da je to slučaj kada se novac iz ilegalnih izvora uvodi u legalne tokove, a to se radi na mnogo načina i sve je teže ući u njihov trag, naročito ako nemate dovoljno kvalitetnih informacija i informatičkog znanja - objašnjava Belančić, dodajući da je građevinarstvo jedna od delatnosti koja je, kako je rekao, vrlo zahvalna za pranje novca. - Mislim da će ova tema biti sve bitnija u budućnosti, jer se cela priča više ne odnosi samo na klasičan način finansiranja i klasične finansijske tokove. Tu dolazi u obzir i razvoj raznih virtuelnih valuta, pre svega bitkoina, kojima je zaista veoma teško ući u trag o poreklu i daljem toku, što je veliki problem.

Predstavljene vrste i metode pranja novca i finansiranja terorizma

Učesnici tročasovne radionice bili su u prilici da se posavetuju sa predstavnicima Uprave za sprečavanje pranja novca, Komisije za hartije od vrednosti i Republičkog javnog tužilaštva, te da dobiju korisne smernice i odgovore na pitanja kako da prepoznaju slučajeve pranja novca i finansiranja terorizma u praksi.

Izvor: Subotica.com
Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma Radionica - Tipologija pranja novca i finansiranja terorizma
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 4 godine i 6 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 4471
Povezane teme

pranje novca

regionalna privredna komora

radionica

regionalna privredna komora subotica

sprečavanje pranja novca

terorizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.