Komentara: 0
Pregleda: 1416

Predstavljena Strategija za primenu Arhuske konvencije

01.10.2012. u 19:16h
Izvor: RTV Yueco
U subotičkom Arhus centru održan je okrugni sto na temu sprovođenja: „Strategije za primenu konvencije o dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i pravu na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine – Arhuska konvencija“.
Predstavljena Strategija za primenu Arhuske konvencije

Cilj okruglog stola je okupljanje i unapređenje saradnje Regionalnih Arhus centara Subotice, Novog Sada i Kragujevca, kao i lokalnih samouprava i ekoloških organizacija koje gravitiraju ovim centrima. Postavljeno je i pitanje finansiranja pomenutih centara, kao i nevladinog sektora.

Ukidanje republičkog Fonda za zaštitu životne sredine brine Arhus centre u Srbiji, jer im je to bio jedan od načina finansiranja. Strategija o primeni Arhiske konvencije je bitan dokument, jer je predstavljen značaj dostupnosti informacija, učešću javnosti u donošenju odluka i dostupnosti pravosudnih organa u svim aspektima zaštite životne sredine.

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine Republike Srbije od ratifikacije Arhuske konvencije 2009. godine aktivno učestvuje u primeni ovog međunarodnog akta. Formiran je sajt na kome se pored informacija nalaze i mogućnosti za interaktivno učešće građana, od anonimnih komentara do davanja konkretnih predloga.

Arhus centri postoje u više od 20 zemalja uglavnom Istočne Evrope. U Srbiji trenutno ima tri Arhus centra, a u planu je otvaranje i četvrtog u Nišu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1416
Povezane teme

arhus centar

arhus centar subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.