Komentara: 0
Pregleda: 1216

Predstavljena Platforma interkulturalnog obrazovanja

02.12.2018. u 11:00h
Izvor: TV Subotica
Obrazovanje na jezicima nacionalnih manjina u Republici Srbiji – mogućnosti za implementaciju interkulturalnog obrazovanja, bila je tema okruglog stola koji je održan u petak u hotelu "Galleria", u organizaciji NVO "Forum 10" iz Novog Pazara.
Predstavljena Platforma interkulturalnog obrazovanja

Predstavnicima manjinskih zajednica u Subotici, hrvatskoj i bunjevačkoj, koje su se jedine odazvale pozivu, predstavljen je predlog Platforme interkulturalnog obrazovanja, po kome bi "svi učili o svima". Uz pomoć Platforme, interkulturalno obrazovanje će se implementirati u obrazovni program škola kako u većinskoj zajednici tako i u manjinskim zajednicama čime će se omogućiti kohezija sistema, ističu iz Akademske inicijative "Forum 10".

- Ono što je polazna osnova za ceo set okruglih stolova koje organizujemo i na kojima razgovaramo sa ljudima iz manjinskih zajedica, jeste takozvani segregativni multikulturalizam jer je vrlo evidentna pojava i taj fenomen da se manjine, dobijanjem prava na obrazovanje na svom maternjem jeziku, na neki način izdvajaju u posebne korpuse - objasnio je Teo Taraniš iz Akademske inicijative "Forum 10".

Prema rečima dr Suzane Kujundžić Ostojić, predsednice Bunjevačkog nacionalnog saveta, implementiranje interkulturalnog obrazovanja u obrazovni sistem uz prenošenje kulturoloških i etnoloških znanja i iskustava pripadnicima nacionalnih manjina, odnosno prava mera između ta dva načina je najbolja budućnost za obrazovanje mladih ljudi.

- U okviru Bunjevačkog nacionalnog saveta, postoji već 11 godina izborni predmet bunjevački govor sa elementima nacionalne kulture i očekujemo da će u narednih nekoliko dana doći do promene naziva predmeta u jezik. To je prvo i nama najznačajnije, a drugo, ovakvi okrugli stolovi su veoma zanimljivi i dobri, zato što na onom lokalu gde je zapravo i naša zajednica, interesantno je da čujemo kakva su iskustva drugih zajednica koja žive na tom prostoru - rekla je dr Kujundžić Ostojić.

Platforma za podršku interkulturalnom obrazovanju izrađena je sa ciljem rešavanja problema sa kojima se suočavaju nacionalne manjine u oblasti obrazovanja. Interkulturalno obrazovanje može biti jedno od rešenja i način na koji će se sprečiti izdvajanje manjina u posebne grupe.

- Ono što smatramo jeste da je interkulturalizam dobar put ka društvenom napretku, razvoju, saradnji i uspostavljanju kohezivnih odnosa između manjinskih i većinskih zajednica i podržavanje mladih ljudi da steknu čitav niz interkulturalnih kompetencija koje su im neophodne ne samo za život u lokalnoj sredini, već za život u globalnom svetu - prof. dr Danijela Petrović sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Okrugli sto je deo projekta "Prevazilaženje segregativnog multikulturalizma – ka afirmaciji koncepta interkulturalnog obrazovanja u manjinskim zajednicama", a realizuje se uz podršku Fondacije za otvoreno društvo Srbije.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 0
Pregleda: 1216
Povezane teme

suzana kujundžić ostojić

obrazovanje subotica

bunjevačka nacionalna manjina

bunjevački jezik

hrvatska nacionalna manjina

interkulturalizam

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.