Komentara: 3
Pregleda: 1225
Foto

Predstavljena monografija „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine od 1918. do 2018.“

20.09.2022. u 14:49h
Izvor: Subotica.com
Predstavljena monografija „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine od 1918. do 2018.“

Mara Malagurski, Milica Tomić, Manda Sudarević, Katica Rajčić, Anastazija Manojlović i Olga Stanković i Marija Jovanović bile su prve dame u Evropi koje su imale pravo glasi i kao delegati na Velikoj narodnoj skupštini u Novom Sadu 1918. godine dale svoj doprinos za prisajedinjenju Vojvodine Kraljevini Srbiji. One ali i ostaje pripadnice lepšeg pola koje su učestvovale u političkom životu severne srpske pokrajine našle su se u monografiji „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine- drugi vek“, koju je izdaso Pokrajinski ombudsman.

- Pre 104 godine u samo tri zemlje žene su imale pravo glasa, zbog čega je učešće sedam žena u Velikoj narodnoj skupštini velika i značajna stvar.Ova monografija pokazuje da se ni posle 100 godina nije izgubila svežina ideje da žene  učestvuju u javnom i parlamentarnom životu i kroz kratke biografije i razgovor sa potomcima delegata možemo da vidimo koliko je to ostavilo neizbrisiv trag na naš javni život - objašnjava Zoran Pavlović, pokrajinski zaštitnik građana.   – Ako pogledate da je u Švajcarskoj tek sedamdesetih godina žena dobila pravo glasa,  a kod nas je to bilo od 1944.godine, vidite koliko se o ravnopravnosti vodi računa.

Predstavljena monografija „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine od 1918. do 2018.“Vreme pre jednog veka i sada više nije isto, imamo sistem kvota i žene aktivno učestvuju ne samo u parlamentarnom nego i uopšte u javnom životu u Srbiji. Da ženska prava nisu bila samo deklarativna, pokazuju i brojni primeri učešća u parlamentarnom životu godinama kasnije – od Adam Bokroš Verone, prve predsednice Skupštine AP Vojvodine, ženske parlamentarne mreže u pokrajinskom parlamentu, pa do Maje Gojković i Slavice Đukić Dejanović, predsednica Narodne skupštine.

- Kao i u mnogim drugim stvarima i ovde možemo da budemo primer dobre prakse i pokažemo šta možemo da radimo da bi našii sugrađani i sugrađanke imali jednak položaj u društvu, u postupcima kada se odlučuje o pravima i dužnostima. Broj se povećava i jednog trenutka ćemo sigurno doći do toga da to neće trebati da bude uređeno zakonom već će se podrazumevati – dodaje ombudsman.

Izvor: Subotica.com
Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“ Promocija monografije „Žene u parlamentarnom životu Vojvodine – Drugi vek“
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 1 godinu i 7 meseci
Komentara: 3
Pregleda: 1225
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.