Komentara: 0
Pregleda: 1810
Foto

Predstavljena knjiga Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“

01.05.2024. u 11:00h
Izvor: Subotica.com
U okviru Nedelje pravoslavlja, u Srpskom kulturnom centru „Sveti Sava“ predstavljena je knjiga „Pesma o tri sveta“ Vladimira Pištala, romanopisca i pripovedača, aktuelnog upravnika Narodne biblioteke Srbije.
Predstavljena knjiga Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“

Radnja romana je smeštena u period prelaska iz 17. u 18. vek i prati zanimljiv put glavne junakinje Ozane iz Perasta kroz tri kontinenta: Evropu, Afriku i Ameriku (Salem, Tunis i Veneciju). Kroz taj put ona stiče mogućnost dubokog razumevanja sveta i ljudi oko sebe. Roman vodi velika i hrabra mašta koja pravi širok kulturološki zahvat, od baroka – doba ranog prosvetiteljstva, masovnog ropstva i građenja svetskog sistema, sve do Napoleonovog osvajanja Perasta. Roman „Pesma o tri sveta“ dobitnik je nagrade „Beskrajni plavi krug“ i „Dr Špiro Matijević“.

-Moja glavna junakinja je najvažniji deo života robinja i ima posebnu sposobnost da razume ljude koje sreće. Svet je oduvek bio prepun gospodara i učitelja. Tako je bilo nekad, a tako je i danas. Žene su bile gotovo izbačene iz istorije, ostajale su po strani. Ova knjiga je na neki način spomenik žene iz tog vremena – kaže autor, koji je u svom delo otkrio i malo poznatu istoriju Boke.

Predstavljena knjiga Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“

Po rečima književnika Nenada Šaponje, ovo je delo koja će biti čitano jer je drugačije od drugih.

-Ovakva knjiga se pojavi jednom u 20 godina i ravnopravna je sa delima najvećih naših i svetskih pisaca. Izašla je pre pola godine, već ima ljubav čitalaca i dobila je dve vredne nagrade. Autor je ovu knjigu radio tri godine ali je meni sinopsis ispričao još pre 15 godina – isitiče Šaponja. – Ovo je pustolovni roman koji se može čitati na više nivoa.Ovo je priča koja čitaoca nosi, ne možete je ostaviti, ali je i izuzetno slojevita, sa mnoštvom ljudskih, poetskih i geopolitičkih istina.

Predstavljena knjiga Vladimira Pištala „Pesma o tri sveta“

O delu je govorio i književnik Selimir Radulović napominjući da nam ona donosi priču o mnogo svetova okruženih zaboravom i pouke o njima.

-Namera autora je da nas razbudi iz teškog sna, da se okrenemo unutrašnjem biću. Pištalo je pokazao visoko razumevanje za druge kulture i ovaj roman se može smatrati prvim srpskim sumatrističkim romanom – naglasio je Radulović.

Izvor: Subotica.com
Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala Književno veče i promocija „Pesma o tri sveta“ dr Vladimira Pištala
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 nedelje i 6 dana
Komentara: 0
Pregleda: 1810
Povezane teme

nedelja pravoslavlja

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.