Komentara: 9
Pregleda: 2589

Predstavljena knjiga "Velika Britanija i Kosovski vilajet"

28.06.2017. u 12:53h
Izvor: RTV Yueco
U okviru programa "U slavu Vidovdana", profesor dr Aleksandar Rastović sinoć je predstavio knjigu "Velika Britanija i Kosovski vilajet 1788-1912", u Srpskom kulturnom centru. Pored autora, na malo poznate istorijske činjenice ukazale su i dr Biljana Vučetić i dr Jovana Šaljić, sa Istorijskog instituta iz Beograda.
Predstavljena knjiga "Velika Britanija i Kosovski vilajet"

Velika Britanija je, prema rečima profesora dr Aleksandra Rastovića, u svojoj spoljnoj politici posebnu pažnju poklanjala situaciji na prostorima Kosovskog vilajeta, koji je formiran u predvečerje Berlinskog kongresa. Bio je to deo strategije očuvanja turske države, kao najbolje brane prodoru ruskog uticaja na Balkan, iz razloga što je u britanskoj politici postojala opsednust ruskim faktorom.

Iako su britanske diplomate, koje su tih decenija i godina boravile na prostoru Kosova i Metohije, veoma pomno beležile situaciju, pre svega težak položaj hrišćanskog pravoslavnog stanovništva, te redovno obaveštavali Britansko ministarstvo spoljnih poslova, izveštaji su prema autoru ostali samo mrtvo slovo na papiru.

O naučnom doprinosu profesora dr Aleksandra Rastovića u otkrivanju važnih istorijskih činjenica govorile su dr Biljana Vučetić i dr Jovana Šaljić.

Dr Aleksandar Rastović je redovni profesor Opšte istorije dvadesetog veka na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 3 godine i 2 meseca
Komentara: 9
Pregleda: 2589
Povezane teme
srpski kulturni centar vidovdanski dani predstavljanje knjige aleksandar rastović
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.