• Pregleda: 2476

Predstavljena knjiga "Velika Britanija i Kosovski vilajet"

U okviru programa "U slavu Vidovdana", profesor dr Aleksandar Rastović sinoć je predstavio knjigu "Velika Britanija i Kosovski vilajet 1788-1912", u Srpskom kulturnom centru. Pored autora, na malo poznate istorijske činjenice ukazale su i dr Biljana Vučetić i dr Jovana Šaljić, sa Istorijskog instituta iz Beograda.
Predstavljena knjiga "Velika Britanija i Kosovski vilajet"

Velika Britanija je, prema rečima profesora dr Aleksandra Rastovića, u svojoj spoljnoj politici posebnu pažnju poklanjala situaciji na prostorima Kosovskog vilajeta, koji je formiran u predvečerje Berlinskog kongresa. Bio je to deo strategije očuvanja turske države, kao najbolje brane prodoru ruskog uticaja na Balkan, iz razloga što je u britanskoj politici postojala opsednust ruskim faktorom.

Iako su britanske diplomate, koje su tih decenija i godina boravile na prostoru Kosova i Metohije, veoma pomno beležile situaciju, pre svega težak položaj hrišćanskog pravoslavnog stanovništva, te redovno obaveštavali Britansko ministarstvo spoljnih poslova, izveštaji su prema autoru ostali samo mrtvo slovo na papiru.

O naučnom doprinosu profesora dr Aleksandra Rastovića u otkrivanju važnih istorijskih činjenica govorile su dr Biljana Vučetić i dr Jovana Šaljić.

Dr Aleksandar Rastović je redovni profesor Opšte istorije dvadesetog veka na Odseku za istoriju Filozofskog fakulteta u Nišu i viši naučni saradnik Istorijskog instituta u Beogradu.

Izvor: RTV Yueco

povezane teme

9
AlwaysUltra Odgovori
Moja draga UK.
U svojem sam zivotu posetio i Kosovo (poslednji put 1990g.) i Veliku Britaniju (u kojoj sam povremeno zaposlen).
Obe zemlje imaju nesto bajkovito u sebi s tim da je civilizacijska razlika ipak kosmos i zemlja.
u inat svima
Opaaaaa !!! Higijenski ulozak je dao prvi komentar!
AlwaysUltra
Koji god da je ( drugi , peti , dvanajsti) - po pravilu je najbolji.
Vas nema ni u prvih 1000 ...
sasa
Jeste velika civilizacijska razlika. Kada je na Kosovu i Metohiji (pravi naziv) postojala srpska država Velike Britanije nigde nije bilo.
AlwaysUltra
SASA

Gresite u neznanju. Velika Britanija je zapravo geografski pojam - naziv za najvece medju Britanskim ostrvima. Do 17v. nije postojalo UK ali Engleska kao drzava/monarhija (srecom je sacuvala to uredjenje do danas) postoji pre srpske drzave !!
Informisite se ...
Sting
Britanija je postojala pre nego sto su Srbi dosli u Evropu.
Istorija Rima. Knjigu u ruke dječače.
Realan Odgovori
Britanci su protiv Srbije odavno. Oni su zapravo protiv svih. Večiti kolonijalisti, otimači, pljačkaši...
Eastsida Odgovori
Procitah komentar ''pre nego sto su Srbi dosli u Evropu''. Ili ''Englezi su imali drzavu pre Srba''. Gospodo,smesni ste i nemojte da se javno blamirate pa cak iako koristite lazna imena ili pseudonime. Znaci deco, knjige u sake i tisina. I jos jedno pitanje, a cime bi mi to trebali biti impresionirani engleskom kolonijalnom kulturom, molim vas?
AlwaysUltra
Eastsida

Ako zelite da opovrgnete nase izjave budite ljubazni da to potkrepite istorijskim faktima. Thanks in advance ...
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.