• Pregleda: 2196

Predstavljena knjiga Matije Bećkovića "100 mojih portreta"

U prepunom Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" sinoć je održana promocija knjige Matije Bećkovića "100 mojih portreta", u izdanju Kompanije „Novosti“.
Predstavljena knjiga Matije Bećkovića "100 mojih portreta"

Dvorana zadužbine Dušana Radića bila je ispunjena do poslednjeg mesta a ljubitelji dela velikog književnika njegove pesničke portrete slušali su i u predvorju.

- Svaku svoju knjigu sam predstavio u ovom Srpskom kulturnom centru. Ovo je jedan od najlepših kulturnih centara koji postoje i Svetosavska nedelja koja se upravo održava je tradicionalno svečanost na kojoj poezija ima svoje mesto – pun utisaka kaže Bećković. - Rođen sam u Senti, majka mi je iz Kanjiže a moji prijatelji Stevan Raičković i Duško Radović bili su u Subotici u vreme kada sam ja bio u Senti. I njihovi portreti i moji doživljaju vezani za ovdašnje krajeve i ljude su u ovoj knjizi. Poezija je u naše vreme proširila svoje teritorije i svoje sadržaje. Mnoge od ljudi o kojima pišem Subotičani poznaju i zato će im biti još zanimljivije.

Pored Raičkovića i Radovića, koji su deo svog života proveli u našem gradu, Matija je rimom skicirao i Mešu Selomovića, Dobricu Ćosića, Vaska Popu...

- Da ne bih pisao svoje memoare ja sam opisao svoje prijatelje, najupečatljivije događaje iz života. Usmenom zaostavštinom koja obično odlazi sa ljudima i ostaje nezapisana i  sam se oduživao ljudima sa kojima sam proveo život i sa kojima nisam predstajao da se družim i posle njihovog odlaska na onaj svet – dodaje akademik. - Ono što pamtimo je ono što je najsvetije, a ne znamo zašto smo nešto zapamtili. To opet ima neke svoje zakone, nešto nam je bilo važno a toga nismo ni bili svesni kada nam se to desilo. Ne znam po kom kriterijumu ljudska svest izdvoji nešto da se u nju upečati, zaboravite velike događaje a zapamtite neku reč ili nečiji pogled ili neku obrvu.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

4
Kom Odgovori
Divno je slušati Matiju!
sadr Odgovori
prolupano senilno laprdalo.
Овца за шишање
Ти ништа не разумеш. Претешко је то штиво за тебе. Није ми само јасна жеља некога да се изекспонира својом врхунском глупошћу!
dule Odgovori
ne znam kako bi prosao u svom rodnom kraju
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.