Komentara: 2
Pregleda: 1376

Predstavljena arhivska građa o stvaralaštu Laure Papo Bohorete

18.12.2018. u 13:13h
Izvor: Subotica.com
U organizaciji Istorijskog arhiva Subotica, juče je u Velikoj većnici Gradske kuće predstavljena publikacija iz arhivske građe Historijskog arhiva Sarajevo, koja se odnosi na tri knjige rukopisa Laure Papo Bohorete (1891 – 1942), prve bosanske feministkinje, književnice i prevoditeljice.
Predstavljena arhivska građa o stvaralaštu Laure Papo Bohorete

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Historijskog arhiva Sarajevo, Univerziteta u Trstu, Filozofskog fakulteta u Sarajevu i Ambasade Kraljevine Španije u Bosni i Hercegovini, nastala je publikacija o rukopisima Laure Papo Bohorete, prve bosanske feministkinje, književnice i prevoditeljice, koja se posebno istakla u istraživanju istorijata sefardskih žena u Bosni i Hercegovini. Prema rečima mr. sc. Fuada Ohranovića, direktora Historijskog arhiva Sarajevo, ova arhivska građa je od izuzetne vrednosti jer predstavlja kulturnu baštinu naroda Bosne i Hercegovine.

Laura Papo Bohorete je bila jevrejska književnica koja je živela u prvoj polovini 20. veka u Sarajevu. Ona je bila prva bosanska dramska spisateljica, pisala je na latino jeziku iliti judeo espanol, kako ga još zovu, a opisivala je u svojim delima život Jevreja sefarda u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Na ovaj način, želeli smo svojim kolegama u regionu i kolegama arhivistima u Subotici da predstavimo ovo veoma vredno izdanje koje čini kulturnu baštinu naroda Bosne i Hercegovine - rekao je mr. sc. Ohranović.

Kako je istakao Stevan Mačković, direktor Istorijskog arhiva Subotica, ovaj događaj bio je prvi plod uspostavljene saradnje subotičkog Istorijskog arhiva sa srodnom ustanovom iz Sarajeva, a planira se njeno razvijanje i nastavak u narednom periodu.

- Ovo je prvi put da kolege iz Sarajeva dolaze sa promocijom projekta o digitalizaciji arhivske građe, koja se odnosi na Lauru Papo Bohoretu. Reč je o jednoj izuzetnoj ličnosti, koja je ostavila dubok trag, kako u Bosni i Hercegovini, pogotovo u istoriji sefardskih Jevreja, tako i na širim prostorima. S druge strane, čitava subotička javnost imala je priliku da čuje nešto o toj značajnoj ličnosti, pri čemu je težište bilo na tome šta sve kriju arhivi, šta se sve nalazi u njima i na koji način se to može predstaviti javnosti - istakao je Mačković.

U sklopu promocije publikacije, govorio je i Robert Kovač, predstavnik Jevrejske opštine Subotica, Almira Alibašić Fideler, arhivistkinja koja je rekla nešto više o Bohoreti i njenom delu, kao i Velid Jerlagić, arhivista koji je predstavio projekat "Laura Papo Bohoreta" u programu Kreativna Evropa.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 4 meseca
Komentara: 2
Pregleda: 1376
Povezane teme

istorijski arhiv

promocija publikacije

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.