Komentara: 3
Pregleda: 5141

Predstavljen „Tamarin zakon“

19.03.2015. u 16:10h
Izvor: Subotica.com
U amfiteatru Otvorenog univerziteta predstavljen je Zakon o zaštiti od požara, poznatiji kao „Tamarin zakon“, koji nosi ime po Tamari Miladinović devojci koja je tragično nastradala u požaru u diskoteci „Kontrast“ u Novom Sadu.
Predstavljen „Tamarin zakon“

Zakonom je predviđeno povećanje bezbednosti i efikasnija kontrola objekata javne namene, odnosno da bi dobili dozvolu za rad, vlasnici lokala moraće da obezbede zaštitu od požara, a kroz podzakonske akte trebalo bi da se reguliše rad vatrogasnih službi, pošto propisi nisu menjani 30 godina. Takođe, predstavljen je i „Porodični priručnika za ponašanje u vanrednim situacijama“

- Predstavljanje novog zakona i priručnika je naša obaveza pre svega prema mladima i deci i celoj zajednici, a cilj je da sa ljudima iz resornog ministarstva, Sektora za vanredne situacije i načelnikom Školske uprave  preventivno delujemo, da ono što je rečeno počne da se implentira u planske školske zajednice, ustanove kulture, domove zdravlja - objasnio je Dragi Vučković, načelnik Severnobačkog okruga.

Predstavljen „Tamarin zakon“

- U toku procesa izrade novog Zakona o zaštiti od požara Severnobački okrug je izvršio oko 15 inspekcijskih nadzora na mestima gde se okuplja veći broj ljudi, kao što su diskoteke i ugostiteljski objekti, i dalje se vrše blagovremene provere i upozorenja šta sve vlasnici treba da sprovedu i urade da ne bi došlo do tragičnih posledica. Obrazovno-vaspitnim ustanovama ćemo podeliti brošure na različitim jezicima i pismima, kako bi deca naučila osnove ponašanja u vanrednim situacijama, pogotovo u situacijama požara. Brošure su dostupne i na sajtu Sektora za vanredne situacije i Misije OEBSA.

Po rečima Ivana Zareva, načelnik Uprave za preventivnu zaštitu u sektoru za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, izmene u zakonu uvele su edukaciju najmlađih u školskim i predškolskim ustanovama.

Predstavljen „Tamarin zakon“

- Nove odredbe su vezane i za saglasnost i tehničke prijeme na objekte koji će se graditi, a tu je i pravni oblik za donošenje propisa u oblasti zaštite od požara koje će donositi naše ministarstvo i tako ćemo uspeti da ujednačimo postupanje svih naših inspektora na terenu – naglasio je Zarev. - Dobili smo pravni osnov da za svim objektima koji nisu ispunili minimum mera, nisu uradili tehnički prijem, inspektori mogu da izreknu meru zabrane rada.

Kako je istakao Borislav Staničko, načelnik Školske uprave, na teritoriji Severnobačkog okruga ima oko 27.000 dece i učenika koji pohađaju predškolske i školske ustanove, koji se nalaze u skoro 160 objekata i gde ima više od 3.000 zaposlenih.

Našem okrugu podeljeno je hiljadu priručnika na srpskom, mađarskom i romskom jeziku, a obaveza okruga i lokalnih samouprava je da pomognu doštampavanje novih primeraka, kako bi ovo štivo došlo u svaku porodicu.

Izvor: Subotica.com
Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon") Skup povodom promocije novih odredbi Zakona o zaštiti o požara ("Tamarin zakon")
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 9 godina i 1 mesec
Komentara: 3
Pregleda: 5141
Povezane teme

dragi vučković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.