Komentara: 1
Pregleda: 1536

Predstavljen Protokol o zdravlju i vodi

22.11.2012. u 15:43h
Izvor: RTV Yueco
Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja, u saradnji sa Misijom Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji i udruženjem “Arhus centar” iz Subotice organizovalo je prezentaciju “Protokola o vodi i zdravlju”.
Predstavljen Protokol o zdravlju i vodi

Cilj Protokola o vodi i zdravlju je da se na svim odgovarajućim nivoima, kako u nacionalnom tako i u prekograničnom i međunarodnom kontekstu, zaštiti zdravlje i dobrobit ljudi u okviru održivog razvoja, kroz unapređenje upravljanja vodom, uključujući zaštitu vodenih ekosistema, a putem prevencije, suzbijanja i smanjenja oboljenja uzrokovanih neispravnom vodom.

Podzemne i površinske vode su obnovljivi resursi, sa ograničenom sposobnošću oporavka od negativnih aktivnosti ljudi, pa je važno istaći da je održivo upravljanje hidrološkim ciklusom ključno, kako za ispunjavanje potreba ljudi, tako i za zaštitu prirodnih resursa i životne sredine. Cilj i značaj Protokola za Srbiju i zajedničku želju da ovaj dokument postane dostupan široj javnosti.

Cilj prezentacije je pravovremeno informisanje šire javnosti, o značaju ratifikacije Protokola, kao i definisanje prioritetnih aktivnosti, koje će biti primenjene na lokalnom nivou, nakon ratifikacije. Imajući u vidu činjenicu da je Protokol o vodi i zdravlju od izuzetnog nacionalnog interesa, unapređenje upravljanja i motivisanje lokalne i zainteresovane javnosti za proces donošenja odluka, značajno je u vezi sa unapređenjem i održivošću procesa.

Program prezentacije se sastoji od integrisanih prezentacija predstavnika nadležnih Ministarstava zdravlja, životne sredine, prirodnih resursa, vodoporivrede, zatim predstavnika organizacija civilnog društva i predstavnika mladih, koji su uključeni u međunarodni proces životne sredine i zdravlja od 4. Ministarske konferencije u Budimpešti 2004. godine.

Izvor: RTV Yueco
Postavljeno pre 11 godina i 4 meseca
Komentara: 1
Pregleda: 1536
Povezane teme

arhus centar

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.