Komentara: 53
Pregleda: 19150
Video
Foto

Predstavljen projekat uređenja prostora Prve kasarne

29.05.2018. u 14:16h
Izvor: Subotica.com
Javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje predstavilo je danas javnosti 3D idejno rešenje za uređenje prostora bivše kasarne „Kosta Nađ“, poznatije kao Prva kasarna.
Predstavljen projekat uređenja prostora Prve kasarne

 Prema planu, kompleks, smešten na sredokraći puta Subotica-Palić, imaće tri celine – poslovnu, javnu i stambenu površine oko 8.9 hektara. Plan predviđa pet blokova – prvi za komercijalne sadržaje, drugi za javne, poput škola i vrtića, dok su preostala tri rezervisana za izgradnju čak 1.230 stanova.

- Došli smo u situaciju da prvi put posle nekoliko decenija imamo plan koji podrazumeva organizovanu i plansku stambenu izgradnju. Vodili smo računa i o očuvanju kulturnog nasleđa, koje je veoma bitno za Suboticu, te će dve zgrade generalštaba, građene u stilu eklektike početkom minulog veka, biti sačuvane i uklopljene u budući prostor. U bloku B sačuvane su dve spavaone i one će biti pretvorene u škole – ističe Predrag Radivojević, direktor JP za upravljanje putevima, urbanizam i stanovanje. - U pitanju je jedan moderan plan, kakav se radi širom Evrope.

Po rečima urbanista, idejno rešenje racionalno, ali i veoma fleksibilno, nije obavezujuće, već treba grafički da prikaže jednu od mogućih varijanti izgradnje. Kompletna investicija iznosila bi oko 50 miliona evra, a kako je kompleks podeljen u celine, moguća je fazna izgradnja.

Pogledajte 3D video prezentaciju:

- Planom su date osnovne urbanističke smernice, planirano je pet blokova i otvaranje novih ulica koje omogućavaju nesmetan pristup sadržajima. Ono što je važno investitorima je mogućnost izgradnje kompatabilnih namena unutar svake zone, prvenstveno zone komercijalnih sadržaja - poslovnih i stambenih, dok bi blok javnih namena ostao ovakav - objašnjava vodeći urbanista Karlo Terteli.

Plan i 3D prezentacija biće predstavljeni na najvećem sajmu investicija u Evropi, „Ekspo Ril“ u Minhenu, gde će biti ponuđen potencijalnim investitorima.

Izvor: Subotica.com
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 2 godine i 4 meseca
Komentara: 53
Pregleda: 19150
Povezana vest
Povezane teme
prva kasarna predrag radivojević javno preduzeće za upravljanje putevima, urbanističko planiranje i stanovanje
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 2 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.