Komentara: 1
Pregleda: 2127

Predstavljen projekat "FILMY – Filmska umetnost povezuje mlade ljude"

24.03.2018. u 16:35h
Izvor: Subotica.com
Predstavljen projekat "FILMY – Filmska umetnost povezuje mlade ljude"

U okviru uvodnog izlaganja, Ilija Tatić, generalni direktor Otvorenog univerziteta najavio je novi dvogodišnji projektni ciklus ove institucije obzirom da je početkom godine Otvoreni univerzitet Subotica započeo sa implementacijom 3 međunarodna projekta od čega dva iz Intereg IPA prekogranične saradnje Mađarska – Srbija i jedan u okviru EU programa za zapošljavanje i socijalne inovacije (EaSI). Takođe, istaknuto je veliko zadovoljstvo što u ovoj godini Otvoreni univerzitet Subotica obeleževa tri značajna jubileja – 65 godina postojanja institucije, 25. Festival evropskog filma Palić i 25. Međunarodni festival pozorišta za decu, te što će dodatnim projektnim aktivnostima ovi jubileji biti promovisani na adekvatan i reprezentativan način.

Rukovodilac sektora za projektni menadžment Otvorenog univerziteta Subotica, Vladimir Perović prezentovao je aktivnosti projekta "FILMY – Filmska umetnost povezuje mlade ljude" koje će biti realizovane tokom 20 meseci trajanja projekta (1. januar 2018. - 31. avgust 2019. godine).

Projekat "FILMY" bazira se na tri grupe ativnosti,a one su realizacija edukativnih aktivnosti iz oblasti izrade/kreiranja filma, zatim razvoj filmskih klubova u prekograničnom regionu i saradnja dva međunarodna filmska festivala – Festivala evropskog filma Palić i Žigmond Vilmoš film festivala Segedin putem razmene filmskih programa i iskustva u organizaciji festivala.

Edukativne aktivnosti započinju organizacijom Škole filma u Subotici i Segedinu, nastavljaju se zajedničkom radionicom za studente tokom 25. Festivala evropskog filma Palić u julu 2018 i zajedničkim radom učesnika škole filma iz Srbije i Mađarske na izradi studentskog igranog/dokumentarnog filma koji će biti prezentovan na oba filmska festivala u 2019 godini. Pored obuka za predstavnike kulturnih institucija i organizacija iz prekograničnog regiona na temu uspostavljanja i organizacije Filmskih klubova sa ciljem uspostavljanja novih filmskih klubova za ljubitelje filma u Filmskom klubu Otvorenog univerziteta i Filmskom klubu partnerske institucije iz Segedina biće promovisano 12 mladih srpskih i mađarskih režisera i njihovih filmova. U okviru saradnje filmskih festivala odabrane selekcije filmova sa Festivala evropskog filma Palić biće prikazana u okviru Žigmonf Vilmoš film festivala u Segedinu i obrnuto.

Generalni direktor Centra za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina, Iván Jávorszky, predstavio je rezultate rada ove organizacije u prethodnom periodu. Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina pored brojnih edukativnih i kulturnih događaja koji organizuje u okviru svog Omladinskog centra i Centra za stariju populaciju, organizuje i Muzički festival za mlade koji se održava u kampu pored reke Tise koji je u vlasništvu ove organizacije.

Ova kompleksna organizacija upravlja radom segedinske televizije dok su u oblasti filmske umetnosti prepoznatljivi po upravljanju Belvaroši bioskopom u Segedinu i organizaciji Žigmond Vilmoš film festivala. Obzirom na jednake projektne aktivnosti Centar za organizaciju događaja i medijskih aktivnosti iz Segedina će u okviru projekta FILMY organizovati Školu filma i raditi na uspostavljanju filmskih klubova u lokalnim zajednicama u Mađarskoj.

Škola filma u okviru Otvorenog univerziteta započeće sa radom početkom aprila, a od početka naredne nedelje na web sajtuFacebook stranici Otvorenog univerziteta Subotica nalaziće se poziv za sve zainteresovane koji žele da se obuče u oblasti kreiranja filma (scenario, režija, kamera, zvuk, montaža). Nastava će biti realizovana vikendom u periodu april – jul 2018.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 2127

Povezana vest

Povezane teme

Otvoreni univerzitet Subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.