Komentara: 36
Pregleda: 6376

Predstavljen program "Subotica gradi budućnost"

17.04.2012. u 16:36h
Izvor: SuMedija
Koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić", koju čine Demokratska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Socijaldemokratska partija Srbije, predstavila je danas izborni program "Subotica gradi budućnost" za period od 2012. do 2016. godine.
Predstavljen program "Subotica gradi budućnost"

Kako je na pres konferenciji izneo predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke i šef izbornog štaba ove koalicije Modest Dulić, u naredne četiri godine planiraju da nastave sa dovođenjem renomiranih svetskih kompanija koje će investirati u tom gradu, da dalje razvijaju infrastrukturu i unapređuju položaj i kvalitet života svakog građanina.

Govoreći o planu, Dulić je rekao da on vodi "uspostavljanju bolje klime za sve građane, njihovog zapošljavanja, veće perspektive i bezbednosti".

"Okosnica naše politike u naredne četiri godine biće iskorišćavanje preduslova za dovođenje što većeg broja stranih investitora, ali i pružanje mogućnosti domaćim investitorima da pod povoljnim uslovima, uz subvencije i promenu lokalne poreske politike otvaraju radna mesta i zapošljavaju građane." - rekao je Dulić.

On je podsetio da je DS preuzeo odgovornost" za političko upravljanje gradom u vreme velike ekonomske krize, u prve dve godine mandata bio opstruiran od strane "bivšeg koalicionog partnera Saveza vojvođanskih Mađara".

"Nakon 20 godina "etnocentrične vlasti", mi predstavljamo novu građansku snagu kojoj je svaki građanin u centru pažnje, bez obzira na njegovu versku, nacionalnu ili kulturnu pripadnost" - rekao je Dulić.

Dulić je ocenio da je od tada do danas "promenom filozofije i pristupa budžetskim sredstvima, DS u Subotici postigla značajne rezultate".

"Od grada koji nije imao ni metar građevinskog zemljišta, niti jednog stranog investitora, grada ruinirane infrastrukture, bez završenih kapitalnih projekata, vlast čiji je stožer bio DS za dve i po godine je stvorila grad koji je najbolje mesto za strana ulaganja u Srbiji" - rekao je Dulić.

On je ovim aludirao na priznanje magazina FDI, izdanje renomiranog Fajnenšl tajmsa (Financial times), kojim je Subotica stavljena na deseto mesto u Evropi na osnovu strategije za privlačenje stranih investicija.

On je takođe podsetio da je pred ove izbore DS pripremio i izveštaj o radu sličnog naziva, u kojem su navedeni ostvareni rezltati u periodu od 2008. do 2012. godine.

"Uvereni u ispravnost onog što smo radili, podneli smo izveštaj o radu, na koji nije bilo ozbiljnih kritika od strane oponenata. To znači da smo najveći deo onoga što smo obećali i ispunili" - rekao je Dulić i ocenio da je time uveden i novi odnos vlasti prema građanima, "odgovornost za izrečeno i podnošenje računa za ostvareno iz predizbornog programa".

Predsednik Gradskog odbora Demokratske stranke je rekao da je na bazi tog izveštaja pripremljen plan za period od 2012. do 2016., odnosno program rada za naredni mandat.

"Ovaj izveštaj će se naći u svakom poštanskom sandučiću i gradu, građani će moći da vide šta obećavamo, a na osnovu toga da 2016. vide šta smo ispunili" - rekao je Dulić.

Subotica gradi budućnost

Predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Petar Kuntić ocenio je da više niko ne treba da sumnja u to da je "Subotica postala privredno čudo".

"Nakon zaokreta od pre dve godine, već 1.000 ljudi je zaposleno, njihove porodice su situirane, a već sada je ugovoreno otvaranje još preko 3.000 radnih mesta. To treba da bude presudan momenat za svakog građanina kada se zapita za koga će glasati" - rekao je Kuntić.

On je takođe dodao, da je aktuelna vlast najzalužnija za donošenje zakona o Nacionalnim savetima Nacionalnih manjina, koji i njemu i svima ostalima garantuje širok dijapazon para u oblasti kulture, obrazovanja i službene upotrebe jezika.

Predsednik Gradskog odbora Socijaldemokratske partije Srbije Dejan Antić podsetio je na press konferenciji da se ulazak te partije u ovu koalicju pokazao kao "najbolje i najopravdanije rešenje"

- Ni jedna lokalna samouprava nije do sada podnela konkretan izvešaj o radu za četiri godine vladavine. Kada se pogleda izveštaj, vidi se da je Subotica uspela da se izbori sa svim problemima koje donosi svetska ekonomska kriza i izbegla sve ono što je Srbiju zadesilo u poslednje vreme. To daje kredibilitet planu za naredni period, a u našoj stranci imamo ljude spremne i sposobne da prihvate odgovarajuće resore u lokalnoj vlasti, i da rade najpoštenije i najbolje što mogu" – rekao je Antić.

Prema pomenutom programu, zahvaljujući daljoj izgradnji industrijskih zona u naredne četiri godine nezaposlenost u Subotici treba da bude na nivou ili ispod evropskog proseka, a lokalna poreska politika treba da bude povoljna za otvaranje novih radnih mesta.

Planom je previđeno da bude osnovan Fond za razvoj malih i srednjih preduzeća, kao i razvojna agencija za privlačenje sredstava iz evropskih fondova.

Koalicije koju čine Demokratska stranka, Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i Socijaldemokratska partija Srbije planom predviđa i završetak građevinskih radova na zgradi Narodnog pozorišta, rekonstrukciju "zelene fontane", obnovu nekadašnjeg "Sokolskog doma" i preuzimanje i ustupanje nekadašnjeg Doma vojske mladima.

Što se politike razvoja sela tiče, koalicija planira osnivanje subotičke veletržnice u cilju poboljšanja položaja poljoprivrednika na tržištu, obnovu prerađivačke industrije voća i povrća, mesne industrije i uzgoja svinja i peradi, kao i unapređivanje gazdinstava u ratarskoj proizvodnji.

Po pitanju decentralizacije, koalicija "Izbor za bolji život – Boris Tadić" zagovara osnivanje opština u Gradu Subotica i da 100% prihoda ostvarenih u lokalnim zajednicama tamo i ostane.

Po pitanju kapitalnih projekata, koalicija planira da, ukoliko dobije poverenje građana, izgradi kanalizacione kolektore, dalju plansku regulaciju ulica kao osnove za dalju izgradnju i asfaltiranje, rekonstrukciju takozvanog E5 puta kako bi se od Aleksandrova do Palića stizalo za 15 minuta, kao i izmeštanje kamiona iz grada završetkom obilaznice "Ipsilon krak".

Što se saobraćaja tiče, u planu je i izgradnja Majšanske petlje i severnog bulevara, povezivanje mesenih zajednica u severnom delu grada "severnim prstenom", dalje poboljšanje javnog prevoza i osposobljavanje aerodroma Bikovo za međunarodni saobraćaj.

Koalicija planira i da svaki deo grada i sva prigradska naselja imaju park, trg, skver, prostor za okupljanje, igru za decu i druženje.

Planira se i rekultivacije deponije, kao i uklanjanje svih divljih deponija u prigradskim mesnim zajednicama.

Prema planu, trudnice će imato 100% plate, a osnovci i predškolci besplatno klizanje i plivanje.

U narednih deset dana na tematskim press konferencijama biće predstavljeni detaljnije delovi programa.

Predstavnici koalicije pozvali su političke oponente da se do kraja izborne kampanje takmiče za naklonost građana putem sučeljavanja ideja, mišljenja i stavova po pitanju daljeg razvoja grada, zapošljavanja, infrastrukture i slično, a ne retorički otrovnim političkim saopštenjima, narušavanjem i uništavanjem bilborda.

Predstavnici ove koalicije su upitili i javni apel svim učesnicima kampanje da se ograde od uništavanja bilborda u gradu.

Izvor: SuMedija
Postavljeno pre 12 godina i 1 nedelju
Komentara: 36
Pregleda: 6376
Povezane teme

DS Subotica

izbori subotica 2012

Demokratska stranka

izbori 2012

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.