Komentara: 5
Pregleda: 8382

Predstavljen program dobrovoljnog dogovora poverilaca i dužnika

14.04.2016. u 16:55h
Izvor: RTV
U Srbiji je 60.000 privrednika nelikvidno, a više od petine bankarskih kredita nenaplativo.
Predstavljen program dobrovoljnog dogovora poverilaca i dužnika

Finansijski problemi ne moraju neminovno da vode preduzeće u stečaj, likvidaciju ili njegovo gašenje. Osim stečaja ili unapred pripremljenog plana reorganizacije, u Srbiji od 2011. godine postoji zakon koji omogućava sporazumno finansijsko restrukturiranje, tj. dobrovoljni dogovor poverilaca i dužnika o reprogramu dugova koji preduzeću obezbeđuje šansu da nastavi rad, a bankama ili drugim pravnim licima koja su poverioci šansu da naplate svoja potraživanja.

Ovaj program predstavljen je danas Regionalnoj privrednoj komori (RPK) u Subotici.

U komori veruju da bi statistika bila daleko povoljnija primenom sporazuma o finansijskom restrukturiranju. Ono podrazumeva dobrovoljan i poverljiv dogovor između dužnika i poverilaca, uz posredovanje komore, koji je brži, jeftiniji i ima manje posledica na poslovanje od stečajnog postupka ili unapred pripremljenog plana reorganizacije. Ipak, za pet godina sprovedena su samo 43 postupka, od kojih je trećina rešena pozitivno.

Prema oceni predstavnika komorskog sistema, pogodnosti ovog programa mogu dobiti svoj pun efekat ukoliko bi on postao obavezan.

Promocija ovakvog uređenja dužničko-poverilačkih odnosa u Srbiji radi se širom Srbije uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, članica Grupe Svetske banke i Ministarstva privrede Republike Srbije, u saradnji sa Vladom Švajcarske.

Izvor: RTV
Postavljeno pre 8 godina i 1 nedelju
Komentara: 5
Pregleda: 8382
Povezane teme

privredna komora

regionalna privredna komora

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.