• Pregleda: 7631

Predstavljen program dobrovoljnog dogovora poverilaca i dužnika

U Srbiji je 60.000 privrednika nelikvidno, a više od petine bankarskih kredita nenaplativo.
Predstavljen program dobrovoljnog dogovora poverilaca i dužnika

Finansijski problemi ne moraju neminovno da vode preduzeće u stečaj, likvidaciju ili njegovo gašenje. Osim stečaja ili unapred pripremljenog plana reorganizacije, u Srbiji od 2011. godine postoji zakon koji omogućava sporazumno finansijsko restrukturiranje, tj. dobrovoljni dogovor poverilaca i dužnika o reprogramu dugova koji preduzeću obezbeđuje šansu da nastavi rad, a bankama ili drugim pravnim licima koja su poverioci šansu da naplate svoja potraživanja.

Ovaj program predstavljen je danas Regionalnoj privrednoj komori (RPK) u Subotici.

U komori veruju da bi statistika bila daleko povoljnija primenom sporazuma o finansijskom restrukturiranju. Ono podrazumeva dobrovoljan i poverljiv dogovor između dužnika i poverilaca, uz posredovanje komore, koji je brži, jeftiniji i ima manje posledica na poslovanje od stečajnog postupka ili unapred pripremljenog plana reorganizacije. Ipak, za pet godina sprovedena su samo 43 postupka, od kojih je trećina rešena pozitivno.

Prema oceni predstavnika komorskog sistema, pogodnosti ovog programa mogu dobiti svoj pun efekat ukoliko bi on postao obavezan.

Promocija ovakvog uređenja dužničko-poverilačkih odnosa u Srbiji radi se širom Srbije uz podršku Međunarodne finansijske korporacije, članica Grupe Svetske banke i Ministarstva privrede Republike Srbije, u saradnji sa Vladom Švajcarske.

Izvor: RTV

povezane teme

5
student Odgovori
Strane banke , Svetska babka, MMF I kancelar su gospodari ubiranja profita u Srbiji, sve ostalo sa vladom i komorom zajedno je ikebana,
forest gamp Odgovori
Ah ta komora,zasta ona u stvari sluzi osim vaskolike vlasti i u cijem interesu. Ima za ovo resenje : ; onomad SU "PAMETNI" IZMISLILI POSTUPAK(MISLIM ZA VREME HIPERINFLACIJE) pa su to nazvali
Multi kompenzacijomi bilo je smesnih prilika kad su neke firme na ime dugovanja dobili od "neke" isto nelikvidne firme naprimer kajsije u konzerviranim limenkama pred istekom roka trajanja i koji su delile onda preko postojece sindikalne organizacije i na kraj se iskazalo pozitivna nula u poslovanju. A Banke sad ne davaju kredite posto je privreda nelikvidna zajedno sa stanovnistvom pa samo dizu proviziju za usluge.Naprimer elektonsko Bankaestrvo je imalo 15DIN PROVIZIJE NA UPLATE koji je sad dignut za 100% a za vece transakcije uzimaju % koji nije zanemarljiv. Od neceg moraju da stvaraju dobit!!!
lakumity Odgovori
"Finansijski problemi ne moraju neminovno da vode preduzeće u stečaj, likvidaciju ili njegovo gašenje. "
Ako si privatno lice onda važe druga pravila igre. Ogule ti kožu s leđa.
Dok smo nosili štedne knjižice u banku a službenici radili sa hemijskom olovkom i računaljkom manje smo čekali u redu a sada u eri računara i robota još naplaćuju i održavanje računa.
Mnogo skupo da onaj gospodin jednom mesečno stisne enter.
Oko sokolovo Odgovori
Bez proizvodnje i izvoza nema ekonomskog oporavka a upravo toga nema niti će biti. Komora je posrednik koji ubira proviziju i dodatno opterećuje privredu. Kod nas je sve nakaradno!
earthworker Odgovori
"Dok smo nosili štedne knjižice u banku a službenici radili sa hemijskom olovkom i računaljkom manje smo čekali u redu a sada u eri računara i robota još naplaćuju i održavanje računa."


ovo suva istina... danas sam igrom slucaja protrcao kroz tri banke i nisam verovao cemu prisustvujem.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.