Komentara: 2
Pregleda: 2311

Predstavljen Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom

26.05.2018. u 17:09h
Izvor: Subotica.com
U prostorijama Arhus centra predstavljen je Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom kako bi se građani, operateri i predstavnici mesnih zajednica upoznali sa novinama koje donosi Plan, ali i dali primedbe.
Predstavljen Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom

Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom predstavlja reviziju postojećeg plana zbog prelaska na regionalni sistem upravljanja otpadom. Ovaj strateški dokument za narednih deset godina predviđa selektovanje otpada na reciklažni i mešani. Papir, plastika i metal  biće odlagani u plave, a mešani otpad u zelene kante. Ovaj dokument predviđa i obezbeđivanje žutih kontejnera za staklo, koji će biti postavljeni u naseljima kolektivnog i individualnog stanovanja.  Građani će imati obavezu da jedan deo opasnog otpada odnose u Centar za sakupljanje u Bikovu. 

- Opasni otpad će građani moći da odnesu u Centar za sakupljanje u okviru Regionalnog centra, a u budućnosti se predviđa širenje ovih centara koji će onda biti dostupniji građanima. Planiraju se i akcije sakupljanja, koje će pored kabastog i električnog otpada koje se i sad sprovode, obuhvatiti i komponente opasnog otpada.  Farmaceutski i medicinski otpad, kao i neke druge kategorije opasnog otpada koje su izuzete ovim Zakonom, rešavaju se na drugi način budući da postoje pravna lica koja su zadužena za njegovo zbrinjavanje - objasnio je Žika Reh, šef Službe za zaštitu životne sredine  i održivi razvoj u Gradskoj upravi.

Kako je Nacrt lokalnog plana gotovo identičan postojećem, predstavnici nevladinog sektora imali su iste primedbe kao na dokument iz 2011. godine. Kako će izgledati sistem naplate, kako će biti organizovana edukacija građana i kada će početi sa radom Regionalna deponija samo su neke od nejasnoća, kako oni tvrde.

- Nejasni su rokovi. Plan je poboljšan, jer Regionalna deponija treba da  počne sa radom, mada u Planu ne postoji  informacija kada će tačno početi sa radom, ne postoji informacija šta ćemo sa opasnim kućnim otpadom, kako ćemo to pitanje rešavati. Mnoge neke stvari su nedorečene, kao što je sistem naplate otpada. Još 2011. godine smo se zalagali da to bude po količini proizvedenog otpada da bi se što više poštovala hijerarhija upravljanja otpadom kako i po Evropskoj uniji, tako i po našem Zakonu. Nejasno je i kako će domaćinstva razdvajati otpad na samom izvoru nastanka otpada. Plan predviđa uvođenje suve i mokre kante, bez nekih detalja kako će to izgledati i kakva će biti edukativna kampanja. Izuzetno smo protiv da se naplata vrši prema kvadraturi stana ili broju članova domaćinstva, to je loše rešenje. Znamo svi da je naplata prema količini otpada najbolja stvar - rekla je Nataša Đereg, direktorka CEKOR-a.

Primedbe na Nacrt lokalnog plana upravljanja otpadom,  koje su u skladu sa  strateškim dokumentima, zainteresovani građani mogu da iznesu do 1. juna, do kada će  ovaj dokument biti na javnom uvidu.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 10 meseci
Komentara: 2
Pregleda: 2311

Povezana vest

Povezane teme

regionalna deponija

odlaganje otpada

odlaganje smeća

javni uvid

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.