Komentara: 3
Pregleda: 1996

Predstavljanje knjige "Zavet i megalopolis" Slobodana Vladušića u četvrtak u SKC "Sveti Sava"

13.03.2024. u 08:45h
Izvor: Subotica.com
U Srpskom kulturnom centru "Sveti Sava" će u četvrtak, 14. marta od 19 časova biti održano predstavljanje knjige "Zavet i megalopolis" prof. dr Slobodana Vladušića. O knjizi će govoriti dr Jelena Marićević Balać i prof. dr Slobodan Vladušić.
Predstavljanje knjige "Zavet i megalopolis" Slobodana Vladušića u četvrtak u SKC "Sveti Sava"

"Zavet i megalopolis" je zbirka najboljih i najpopularnijih publicističkih tekstova Slobodana Vladušića o svakodnevnim pojavama antihumanističkog i antidemokratskog Megalopolisa u našem životu. Knjiga je pojačana sa dva duža, originalna teksta, koji se premijerno pojavljuju u ovoj knjizi: to su uvodni tekst, ,,Megalopolis protumačen deci”, te zaključni tekst pod naslovom ,,Zavet”. Prvi sistematski razrađuje koncept Megalopolisa, dok drugi ukazuje na pravce mogućeg otpora.

O delu su na različite načine i sa različitih aspekata rekli:

  - Kosovski zavet je Zavet, i on nije samo srpski, već jedini put, ne samo Srbinu već Čoveku, da se suprotstavi megalopolisnom samoubistvu Polisa, a Polis, skladno ljudski uređeni Grad, zna se, u osnovama je civilizacije. To je srž Vladušićeve snažne poruke - rekao je  Darko Tanasković

 - Zavet i Megalopolis se razlikuje od svih knjiga na temu globalizacije po tome što je Vladušić istovremeno napisao i jedan  praktični priručnik za gerilsku borbu, koju u ratu za čovekovu svest protiv Megalopolisa vode slobodni ljudi i slobodne nacije - ističe Zoran Čvorović.

 - Danas kada se čovjek i svijet nalaze na skliskoj ivici ambisa između čovjekoboga anti-humanizma i Bogočovjeka koji čuva humanističko viđenje života, čitati Vladušića po sebi jeste zavjetni čin i akt otpora Megalopolisu - kaže Darko Đogo.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 1 mesec i 2 nedelje
Komentara: 3
Pregleda: 1996
Povezane teme

skc sveti sava

slobodan vladušić

zavet i megalopolis

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.