Komentara: 0
Pregleda: 1799

Predstava Srpske gimnazije iz Budimpešte pred subotičkom publikom

17.10.2018. u 16:43h
Izvor: TV Subotica
Učenici i profesori Srpske gimnazije "Nikola Tesla" iz Budimpešte, članovi dramske radionice "Suncokret", odigrali su na sceni Dečjeg pozorišta predstavu "Sudbine u magli", rađenu po motivima romana "Voz savesti" Dragomira Dujmova, srpskog pisca iz Mađarske i profesora srpskog jezika i književnosti.
Predstava Srpske gimnazije iz Budimpešte pred subotičkom publikom

Prateći osnovnu ideju romana, predstava obuhvata vreme od 1914. godine, od atentata u Sarajevu, do uticaja tog dođaja na srpsku enklavu u Mađarskoj. Glavni junak je Živa Radosav, koji učestvuje u Velikom ratu, koji je za Srbe u Mađarskoj bratoubilački, a koji će doneti raspad Austrougarskog carstva. Prema rečima rediteljke, Zorice Jurković, inače dramskog pedagoga u Srpskoj gimnaziji, predstava pokreće pitanje o kom se inače slabo govori u Srbiji i Mađarskoj, a to su optanti, odnosno Srbi iz Mađarske koji su posle Prvog svetskog rata optirali u Srbiju.

- Sam početak je bio težak, dok nisam ubedila decu zbog čega treba da uradimo ovu predstavu, jer oni naravno više vole da rade neke komedije, laganije i vesele teme. Međutim, kada su shvatili da je to jedna veoma važna tema i da je do sada niko nije radio u Mađarskoj, odnosno da nije bilo dramskih prikaza i predstava, shvatili su da imaju veliku odgovornost, na osnovu koje su veoma aktivno radili na ovoj predstavi - rekla je Jurković.

Predstava Srpske gimnazije iz Budimpešte pred subotičkom publikom

U predstavi učestvuje oko 25 učenika i profesora, među kojima je i Mitar Krkeljić, profesor srpskog i mađarskog jezika, inače nekada i sam učenik Srpske gimnazije i član dramsko-pozorišne radionice, a sada i član aansambla Srpskog pozorišta iz Budimpešte. U predstavi, kako kaže, igra jednu od svojih najtežih uloga, lik Steve koji se iz Prvog svetskog rata vraća bez desne ruke.

- Inače, nijedna uloga u ovoj predstavi nije laka i izuzetno smo ponosni na naše učenike sa kojima zajedno igramo u ovoj dramskoj sekciji, a naročito na to kako su na odrasli način i pozorišni način odigrali ovu predstavu - istakao je Krkeljić.  

Predstava Srpske gimnazije iz Budimpešte pred subotičkom publikom

Predstava je urađena u koprodukciji sa Srpskim pozorištem iz Budimpešte.

- Srpsko pozorište iz Budimpešte ima dobru saradnju sa Srpskom gimnazijom, u kojoj je dramska sekcija veoma popularna i odakle Srpsko pozorište svake godine ili svake druge godine, u zavisnosti od toga koliko dece ostane u Budimpešti, regrutuje svoj podmladak. Vrlo smo zadovoljni i srećni što postoji ta sekcija, čiji mladi i talentovani glumci postaju članovi Srpskog pozorišta u Budimpešti - poduvkla je Katarina Pavlović Bači, ispred Srpskog pozorišta u Budimpešti.

Predstava "Sudbine u magli" izvedena je u Subotici u saradnji sa Fondacijom "Danilo Kiš". Pre subotičke, priliku da je premijerno vidi, imala je i beogradska publika. U oba grada, naišla je na veliko interesovanje i lep prijem.

Izvor: TV Subotica
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 1799
Povezane teme

Subotičko Dečje pozorište

pozorišna predstava

Srpska gimnazija "Nikola Tesla"

dramska sekcija

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.