• Pregleda: 1574

Predstava "Orfej" premijerno u Dečjem pozorištu

Na sceni Dečjeg pozorišta u nedelju, 28. maja, s početkom u 19 časova, premijerno će biti izvedena predstava „Orfej“, reditelja Todora Valova iz Bugarske.
Predstava "Orfej" premijerno u Dečjem pozorištu

Predstava je rađena po starogrčkom mitu, prema kojem je glavni lik Orfej običan, smrtan čovek, koji je primio božanski dar i slavu nenadmašnog pevača, muzičara i pesnika za sva vremena. Za njega je muzika uzvišena umetnost, najbliža božjem savršenstvu, a prava ljubav besmrtna. Orfej poseduje obe, ali mu smrt oduzima voljenu Euridiku.

- Drevni mitovi i danas žive, da podsećaju kako u svakom čoveku postoji delić božanskog nadahnuća, talenta ili veštine. Oni služe ljudima da nikada ne zaborave: čovek nije besmrtan, ni svemoćan kao bogovi - rekao je Todor Valov, reditelj predstave.

Predstava je namenjena deci iznad osam godina i izvodi se na srpskom jeziku.

Lutke, kostime i scenografiju radio je kreativni tim iz Bugarske, Evgenija Lačeva i Natalija Gočeva, a u predstavi igraju Jasmina Pralija, Vörös Imelda, Olivera Begović, Fridrik Gertrúd, Danka Balać, Stefan Ostojić, Kálló Béla, Branislav Trifković, Greguss Zalán i Kocsis Endre.

Isti dan, s početkom u 11 časova, odigraće se lutkarska interaktivna predstava "Tobi". Glavni junak predstave je pas, koji nije zadovoljan sobom i svojim izgledom, te je poželeo da se poistoveti sa drugim životinjama iz ZOO vrta. Kada ga je jednog dana slikar po njegovim zahtevima i željama naslikao, nastao je jedan životinjski monstrum. Tada je Tobi shvatio da je jedino bitno da neguje svoju unutrašnju lepotu, jer je to jedini način da ga ljudi prihvate i istinski zavole. Predstava je na srpskom jeziku i namenjena je deci iznad tri godine.

Dan ranije, 27. maja, s početkom u 11 časova, odigraće se predstava "Holi Anjo" (Holle Anyo), na mađarskom jeziku za decu iznad tri godine.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.