Komentara: 4
Pregleda: 3125

Predstava "Marta Bereš One Girl Show" u ponedeljak u pozorištu "Deže Kostolanji"

17.10.2018. u 15:37h
Izvor: Subotica.com
Monodrama glumice Marte Bereš, u režiji Andraša Urbana, koja je dobila brojna priznanja i nagrade, igraće se u ponedeljak, 22. oktobra, u pozorištu "Deže Kostolanji", s početkom u 19:30 časova. Predstava će se ovoga puta izvesti na srpskom jeziku.
Predstava "Marta Bereš One Girl Show" u ponedeljak u pozorištu "Deže Kostolanji"

Predstava "Marta Bereš One Girl Show" poigrava se sa žanrovima, realnošću i lažima, a kao osnovni materijal za ovu monodramu poslužio je glumicin život, prošaran fikcijom koja u pojedinim delovima prelazi u preterivanje i apsurd, tako da publika može samo da nagađa koji su autentični biografski podaci, a koji su nastali kao produkt mašte.

- Sve je počelo tako što sam izrazila želju da bih volela jednu predstavu da glumim sama. Reditelj Andraš Urban i ja smo zajedno došli na ideju da kao osnovni materijal za predstavu uzmemo detalje iz mog života, nakon čega mi je on zadao određene teme na koje je trebalo da improvizujem. Na osnovu tih improvizacija smo sastavili tekst, a on je izabrao scene su kvalitetne i vredne da ostanu u predstavi. Pošto je u pitanju monodrama, u kojoj se na potpuno praznoj i ogoljenoj sceni pojavljuje samo jedna osoba, veliku ulogu igraju i kostimi, koji treba da dočaraju različite situacije i lica, te na taj način nadomeste nedostatak scenografije - kaže glumica Marta Bereš.

Predstava "Marta Bereš One Girl Show" u ponedeljak u pozorištu "Deže Kostolanji"

Predstava se prvobitno izvodila na mađarskom jeziku i jednom uz simultani prevod sa slušalicama na srpskom, međutim, kako objašnjava naša sagovornica, takva izvedba nije bila verodostojna, zbog nemogućnosti da se trenutno prevede tekst, koji nastaje u toku same izvedbe kao proizvod neposrednosti i improvizacije.

- U to smo dobili ponudu "Bitef teatra" iz Beograda da, ukoliko bismo predstavu pripremili na srpskom jeziku, možemo da je izvedemo u njihovom pozorišu, zbog čega smo odlučili da poradimo na tome i ovo će biti već peta godina kako predstavu izvodim na oba jezika, mađarskom i srpskom - dodaje Bereš.

Predstava "Marta Bereš One Girl Show" u ponedeljak u pozorištu "Deže Kostolanji"

Premijera predstave "Marta Bereš One Girl Show" bila je 2011. godine, a od tada igrana je više od 80 puta u teatrima u Subotici, Pančevu, Beogradu, Mostaru, na Cetinju, kao i na Festivalu monodrame i pantomine u Zemunu, gde je nagrađena glavnom nagradom i nagradom za inovativnost. Takođe, predstava je dobila i veliki broj pohvala i priznanja, među kojima su "Patakijev prsten" i nagrada "Kisvárda", dodeljena od strane gradonačelnika istoimenog grada, dok je Marta Bereš nagrađena priznanjem "dr Ferenc Bodrogvari" i nagradom "Junior prima", mađarskim državnim priznanjem za umetnike.
Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 5 meseci
Komentara: 4
Pregleda: 3125
Povezane teme

monodrama

predstava u pozorištu

marta bereš

pozorište deže kostolanji

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.