Komentara: 0
Pregleda: 3399

Predstava dece iz "Kolevke" na međunarodnom festivalu u Zenici

24.10.2017. u 12:33h
Izvor: Subotica.com
Predstava "Film i Gugi", koju su radila deca iz Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka", dobila je poziv za učešće na 3. Internacionalnom festivalu edukativnog teatra, koji se održava u Zenici. U sklopu priprema za odlazak na Festival, deca iz "Kolevke" će odigrati predstavu u ponedeljak, 30. oktobra, u Dečjem pozorištu, s početkom u 11 časova. Ulaz na predstavu je besplatan.
Predstava dece iz "Kolevke" na međunarodnom festivalu u Zenici

Predstava, koju su deca iz "Kolevke" radila sa glumcem Branislavom Trifkovićem, premijerno je izvedena na sceni Dečjeg pozorišta 24. juna, i predstavlja jedan od najpozitivnijih primera na koji način može da se radi sa decom koja su ometena u razvoju. U pitanju je ljubavna priča, čiji tekst i muzika su rađeni sa naslovima različitih, prepoznatljivih i kultnih filmova, kojom je nakon prve izvedbe publika bila oduševljena. 

Reakcije su bile fenomenalne. Prvo publika nije očekivala takvu vrstu predstave i takav profesionalizam. To je ozbiljna predstava koja ima svoju priču i radnju, za koju postoji fenomenalna filmska muzika i tekst. Mislim da su ljudi bili pozitivno šokirani, jer nisu očekivali takvu umešnost svih nas koji smo učestvovali u predstavi. Najveće iznenađenje je bilo to što ta deca mogu da iznesu komad, uz sve efekte, svetla i senke koje su korišćene u predstavi, a da ni u jednom trenutku nisu potencirane njihove mane, već smo pokazivali da i mi možemo da se igramo u pozorištu - kaže Maja Gvozdenović, psihološkinja Doma za decu ometenu u razvoju "Kolevka".

Predstava dece iz "Kolevke" na međunarodnom festivalu u Zenici

Poziv za učešće na 3. Internacionalnom festivalu edukativnog teatra, koji će se održati početkom decembra u Zenici, u "Kolevku" je stigao u septembru, kada su započete vredne pripreme, a odlasku na Festival najviše se raduju deca.

- Veoma se raduju, jer je njima svaki izlazak iz Doma doživljaj. O predstavi koju igramo u ponedeljak, koja nam je ujedno podsećanje i proba za nastup u Zenici, pričaju već tri nedelje, a kada smo spomenuli odlazak u Zenicu, odmah je nastalo oduševljenje. Oni osećaju i razmeju, i ta predstava ima veliku vrednost, jer smo u nju uključili decu koja su intelektualno očuvanija i onu koja su manje očuvana, ali jednako svi vole da učestvuju i da rade, raduju se istim stvarima, tako da nema razlike - istakla je Gvozdenović.

Tekst, muziku i režiju za predstavu "Film i Gugi" radio je Branislav Trifković, dok su asistenti režije Marijana Kolar, Bojana Mravčević, Jovanka Dević i Maja Gvozdenović. Deca koja učestvuju u predstavi su Jumer B, Ljilja J, Darija F, Mira J, Mila P, Lazar S, Zarije T. i Aleksa A.

Predstava dece iz "Kolevke" na međunarodnom festivalu u Zenici

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 6 godina i 6 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3399
Povezane teme

Subotičko Dečje pozorište

predstava u pozorištu

kolevka

deca iz kolevke

dom za decu ometenu u razvoju kolevka

predstava

branislav trifković

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.