• Pregleda: 1907

Predsednik PKS u poseti Subotici

Predsednik PKS u poseti Subotici

Privreda severa Bačke i Potisja u 2011. godini ostvarila je ukupnu robnu razmenu sa inostranstvom u iznosu od 1,3 milijarde dolara, što je za gotovo 27% više u odnosu na godinu ranije, zaključeno je na sednici Upravnog odbora Regionalne privredne komore Subotica.

Region ima znatno bolje trendove u odnosu na ostatak Srbije, zaključio predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin, koji je prisustvovao sednici. Predsednik privredne komore Srbije Miloš Bugarin boravio je u poseti Regionalnoj privrednoj komori Subotica, gde je prisustvovao sednici Upravnog odbora komore, a na kojoj su ga privrednici upoznali sa aktuelnim privrednim kretanjima i na kojoj se razgovaralo o privrednoj problematici.

Kako je izneo predsednik RPK Subotica Slobodan Vojinović, privreda regiona je u toku 2011. godine ostvarila za četvrtinu viši promet sa inostranstvom nego što je to bio slučaj u 2010. godini i koji je iznosio skoro 1,3 milijarde dolara. Kako je izneo Vojinović, ono što ohrabruje jeste da je region severa Bačke i Potisja konačno u suficitu.

- Izvoz regiona je iznosio 633 miliona dolara, a uvoz 623,2 miliona. U odnosu na ranije periode, na kraju prošle godine konstatovan je suficit u robnoj razmeni sa inostranstvom u iznosu od 9,8 miliona dolara. Poređenja radi, u 2010 smo zabeležili deficit od 28,3 miliona. Pokrivenost uvoza izvozom kod nas statistički gledano iznosi 101,6%, dok je u celoj Srbiji svega 58,5%. Sve ovo je posledica investicija vrednih 1,5 milijardi evra u poslednjih 10 godina. Na osnovu svega navedenog zaključujem – manje smo lošiji od drugih – konstatovao je Vojinović.

Komentarišući ove podatke, predsednik Privredne komore Srbije Miloš Bugarin izjavio je da ovaj region ima dinamičnije trendove i optimističnije prognoze u odnosu na ostatak Srbije, ali da ovdašnje privrednike muče isti problemi kao i u ostatku Srbije – pad industrijske proizvodnje, nestabilan kurs dinara i njegova depresijacija koja se odražava i na zaduženost koja je ionako visoka.

Nakon sednice Upravnog odbora komore potpisan je i Sporazum o saradnji između Ekonomskog fakulteta Subotica i RPK Subotica.

Izvor: SuMedija

povezane teme

0

Ova vest još uvek nije komentarisana.