Komentara: 6
Pregleda: 2675

"Predsednik da pomiluje Lasla Šaša"

27.07.2012. u 04:52h
Izvor: Radio 021
Novinarska udruženja pozvala su danas predsednika Srbije Tomislava Nikolića da pomiluje Lasla Šaša (69) iz Subotice koji od 20. jula izdržava kaznu zatvora zbog uvrede vođe mađarskog desnog ekstremističkog pokreta "64 županije" Lasla Torockaja.
"Predsednik da pomiluje Lasla Šaša"

U saopštenju UNS-a, NUNS-a i NDNV-a navodi se da je nekadašnjem saradniku listova "Mađar so" i "Het nap" Laslu Šašu Apelacioni sud u Novom Sadu potvrdio presudu Osnovnog suda iz Subotice kojom je po tužbi Torockaja osuđen da plati 150.000 dinara za uvrede izrečene u pismu čitalaca objavljenom 24. aprila 2007. u "Mađar sou". Kako kaznu nije uplatio u predviđenom roku, jer nije imao novca, ona je preinačena u kaznu zatvora od 150 dana.

Novinarska udruženja su podsetila da je sudski postupak vođen i u vreme dok je Laslu Torockaju bio zabranjen ulazak u Srbiju odlukom MUP-a, koji ga je označio kao ekstremistu. UNS, NUNS i NDNV su istakli da zbog teškog materijalnog stanja Laslo Šaš ne samo da nije mogao da plati kaznu koja mu je presuđena, već je u drugostepenom postupku bio prinuđen da se sam brani pošto nije mogao da plati advokata.

U slučaju da ta kazna ostane na snazi Laslo Šaš će biti prvi novinar koji izdržava kaznu zatvora zbog uvrede od kako je donet novi Krivični zakonik, navodi se u saopštenju.

Izvor: Radio 021
Postavljeno pre 11 godina i 8 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2675
Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.