• Pregleda: 3822

Predlog za formiranje gradskih opština do kraja godine?

SVM će na septembarskom zasedanju Skupštine grada predložiti formiranje stručne radne grupe koja će se baviti pitanjem obrazovanja gradskih opština od prigradskih naselja, što je i bio jedan od predloga tokom prošlogodišnje izborne kampanje. Predlog bi nakon analize stanja mogao biti gotov do kraja ove godine.
Predlog za formiranje gradskih opština do kraja godine?

U izbornoj kampanji ova tema je često pominjana, između ostalog i od strane SVM-a, ali ništa po tom pitanju još uvek nije urađeno. Namera je jasna, da se građanima prigradskih naselja, često udaljenih nekoliko desetina kilometara od Subotice, obezbedi lakši pristup republičkim organima i ostalim službama sa kojima moraju kontaktirati svakodnevno.

Pedeset godina nije bilo teritorijalne reorganizacije lokalne samouprave a glavna diskusija   vezana za ovu potencijalnu reformu odnosiće se na pitanja kako oformiti nove opštine, koje nadležnosti im preneti i koliko sredstava obezbediti za njihovo funkcionisanje.

Jene Maglai, preds. GO SVM: „SVM će pokrenuti ovo pitanje i imamo nameru da na septembarskoj sednici SG predložimo inicijativu kojom će biti pokrenuto ovo pitanje. Smatramo da je to goruće pitanje, posebno za prigradska naselja jer se suočavamo sa tim da su prigradska naselja devastirana, mladi ljudi odlaze iz tih naselja, ona gube svoju populaciju a u ekonomskom smislu ta naselja su u sve većem propadanju. Ovaj proces se ne može zaustaviti ako ovim naseljima ne damo određene nadležnosti i određena budžetska sredstva.“

SVM se zalaže za formiranje stručne radne grupe koja će do kraja godine izvršiti analizu stanja i dostaviti predlog SG. Po njima ova reorganizacija neće opteretiti budžet a grad može preneti na novoformirane opštine svoje nadležnosti poput donošenja planova razvoja, poslova komunalne policije, zaštite životne sredine ili ubiranja prihoda od turizma.

Predlog SVM-a obuhvata tri nove gradske opštine – Palić koju bi činile MZ Palić, Hajdukovo, Šupljak, Bački Vinogradi i Radanovac; opština Bajmok koju bi činile MZ Bajmok, Mišićevo, Tavankut i Đurđin kao i opština Čantavir kojoj bi pored Čantavira pripali i Višnjevac, Bačko Dušanovo, Stari i Novi Žednik i Bikovo.

Đula Ladocki, SVM: „Sve ove gradske opštine bi imale svoj nadležnosti, svoj budžet i pokušali bi da dovedu bliže građanima republičke organe kao što su poreska uprava, policijska uprava, katastar i služba za zapošljavanje.“

Izvor: RTV City

povezane teme

12
lukoil Odgovori
Nema sanse. SVM hoce da napravi jednu madjarsku, jednu hrvatsku i jednu madjarsko-hrvatsku opstinu. Ovo je zamka SVM-a, da pravi izborne jedinice po svojoj meri. Malo morgen, pitaju se i Srbi.
Pametnjaković Odgovori
@lukoil
Najveći problem kod nas i u čitavoj našoj državi je upravo ovaj tvoj sindrom, a to je da u svemu što se radi i što se dešava, uvek neko vidi samo neku prevaru, nikad se ne gleda pozitivna strana i prednosti, već stalno neko koči promene.
Ne kažem da sve treba prihvatiti, ali možda neke stvari bi trebalo malo ozbiljnije razmotriti, prije nego se da mišljenje.
madman Odgovori
lukoil
svako prvo kreće od sebe. to što si ti/ste vi prevaranti ne znači da su i ostali takvi
Rumenige Odgovori
Dok Dinkić gradu oduzima 10% sredstava izmenom poreskih zakona, SVM predlaže formiranje gradskih opština i novo zapošljavanje u državnoj administraciji, naravno, u Bajmoku i Čantaviru...

To će nam rešiti SVE probleme, sigurno.
Lukoil Odgovori
Imam pravo da iznesem svoj stav, a znajuci o kome se radi, vise sam nego ubedjen da sam u pravu. SVM je unistio ovaj grad do temelja, sistematski. Ne verujem im nista. Sad su se setili, kad su sela vec demografski opustosena, kad omladina skoro da i nema. Cantavir i Bajmok u odnosu na prosli popis imaju preko 1000 stanovnika manje. Sto se tice nacionalnog sastava opstina, samo slepac to ne vidi. Popricajte s nekim iz SVM-a, u privatnom razgovoru ce vam reci sta je sustina.
bukin Odgovori
Stavite zastavu Srbije u stranacke prostorije, konacno.
Milan Odgovori
Svaka čast za subotički SVM i gospodina Maglaia jer ovim pokazuju koliko su pošteni i drže do obećanja! Zaista od A do Š je tačno da su prigradska naselja devastirana i sve je lošije stanje iz godine u godinu što uostalom pokazuju i rezultati najnovijeg popisa stanovništva. Mladi tamo nemaju perspektive, građani za svaki dokumenat poput zdravstvene knjižice, prijave na evidenciju nezaposlenih i slično moraju da idu u "veliki grad" i plaćaju nemalu svotu kod gradskog monopolskog preduzeća od oko 300 dinara po danu, da i ne pričamo da penzioneri i druge kategorije nema šanse da imaju neki popust na autobusku kartu... Građani u prigradskim naseljima u lošijem su položaju od stanovnika Subotice i oštećeni su za čitav niz usluga poput zdravstvenih. Ukoliko na primer morate da napravite najobičniji bris nosa to ne možete u ambulanti u Bajmoku već morate doći u Higijenski zavod, a ako po rezultate ne dođete u tačno određeno vreme proćićete veoma loše kod medicinskog osoblja koje nikakvo razumevanje neće imati jer ste vi morali autobusom pola sata da se klackate da biste došli po rezultate. Činjenica jeste da će se malobrojni opirati ovakvim promenama i to oni koji su direktno partijsko-rođačkim vezama povezani sa glavešinama u Gradskoj kući. Pogotovo će se tome opirati vlastela iz Gradske kuće. Pritom se najgore pokazala stranka Mlađana Dinkića koja je čitavu kampanju za lokalne izbore u Bajmoku napravila na ideji stvaranja opština a kada su na račun toga osvojili odborničko mestu u MZ Bajmok ništa po tom pitanju do dana današnjeg nisu uradili...
Vesko Odgovori
Kada ne moze mgospodin Maglai da bude gradonacelnik Subotice, moci ce biti predsednik
buduce opstine Bajmok,sa svojom svitom, samo treba građani da ga izaberu ili glasanjem
buduce novoformirane skupstine.
mad max Odgovori
i treba!!! svaka vam cast ,najzad nesto dobro!!!
nana Odgovori
Zar upravo ovaj predlog nije bio glavni argument za dobijanje statusa GRADA za Suboticu. Čim je status(privilegije) dobijen zaboravilo se na obavezu formiranja gradskih opština. Ovo je poslednja prilika da se velika prigradska naselja oporave a time i grad može dugoročno samo da napreduje. Na ovom pitanju bi gratska vlast(znači sve partije u parlamentu) mogla pokazati da radi u interesu građana koji su je izabrali.
Geto Odgovori
ponovo jos jedan pucanj u prazno. zele da naprave svoj feud i da vladaju. za 20 godina su pokazali neznanje, lenjost i birokratski pristup. samo pare od srbije gledaju kako da uzmu, a nista da vrate niti da ucine za svoju zemlju i grad. Sramota!
Ana Odgovori
Eto novih radnih mesta ,naravno u državnoj administraciji,tema za političke trgovine,čepušanje poreskih obveznika i daljeg propadanja siromašnih.Procvat Opštine,nema šta.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.