Komentara: 12
Pregleda: 4249

Predlog za formiranje gradskih opština do kraja godine?

28.06.2013. u 14:00h
Izvor: RTV City
SVM će na septembarskom zasedanju Skupštine grada predložiti formiranje stručne radne grupe koja će se baviti pitanjem obrazovanja gradskih opština od prigradskih naselja, što je i bio jedan od predloga tokom prošlogodišnje izborne kampanje. Predlog bi nakon analize stanja mogao biti gotov do kraja ove godine.
Predlog za formiranje gradskih opština do kraja godine?

U izbornoj kampanji ova tema je često pominjana, između ostalog i od strane SVM-a, ali ništa po tom pitanju još uvek nije urađeno. Namera je jasna, da se građanima prigradskih naselja, često udaljenih nekoliko desetina kilometara od Subotice, obezbedi lakši pristup republičkim organima i ostalim službama sa kojima moraju kontaktirati svakodnevno.

Pedeset godina nije bilo teritorijalne reorganizacije lokalne samouprave a glavna diskusija   vezana za ovu potencijalnu reformu odnosiće se na pitanja kako oformiti nove opštine, koje nadležnosti im preneti i koliko sredstava obezbediti za njihovo funkcionisanje.

Jene Maglai, preds. GO SVM: „SVM će pokrenuti ovo pitanje i imamo nameru da na septembarskoj sednici SG predložimo inicijativu kojom će biti pokrenuto ovo pitanje. Smatramo da je to goruće pitanje, posebno za prigradska naselja jer se suočavamo sa tim da su prigradska naselja devastirana, mladi ljudi odlaze iz tih naselja, ona gube svoju populaciju a u ekonomskom smislu ta naselja su u sve većem propadanju. Ovaj proces se ne može zaustaviti ako ovim naseljima ne damo određene nadležnosti i određena budžetska sredstva.“

SVM se zalaže za formiranje stručne radne grupe koja će do kraja godine izvršiti analizu stanja i dostaviti predlog SG. Po njima ova reorganizacija neće opteretiti budžet a grad može preneti na novoformirane opštine svoje nadležnosti poput donošenja planova razvoja, poslova komunalne policije, zaštite životne sredine ili ubiranja prihoda od turizma.

Predlog SVM-a obuhvata tri nove gradske opštine – Palić koju bi činile MZ Palić, Hajdukovo, Šupljak, Bački Vinogradi i Radanovac; opština Bajmok koju bi činile MZ Bajmok, Mišićevo, Tavankut i Đurđin kao i opština Čantavir kojoj bi pored Čantavira pripali i Višnjevac, Bačko Dušanovo, Stari i Novi Žednik i Bikovo.

Đula Ladocki, SVM: „Sve ove gradske opštine bi imale svoj nadležnosti, svoj budžet i pokušali bi da dovedu bliže građanima republičke organe kao što su poreska uprava, policijska uprava, katastar i služba za zapošljavanje.“

Izvor: RTV City
KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara KZN stranke Saveza vojvođanskih mađara
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 10 godina i 9 meseci
Komentara: 12
Pregleda: 4249
Povezane teme

svm

savez vojvođanskih mađara

đula ladocki

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.