Komentara: 0
Pregleda: 3841

Predavanje: TV serije, sitkom i sapunica - masovna protiv popularne kulture

22.10.2012. u 13:52h
Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Predavanje: TV serije, sitkom i sapunica - masovna protiv popularne kulture

U petak, 19. oktobra u Omladinskom klubu “Skladište” zanimljivo predavanje održao je dr Aleksandar S. Janković, prvi predavač predmeta POP KULTURA u našoj zemlji. On je pokušao da postavi jasnu liniju između percepcije masovne i popularne kulture, kao i da se osvrne na sledeće teme: Žanrovska, ideološka i fenomenološka transformacija.

TV serije pre i posle “Twin Peaksa” . Dominantna narativna forma i procvat ideja i zapleta. Istorija, teorija i transformacija TV serija od pedesetih do danas. Od "Gradića Pejtona" i "Bonance" do "Mad Mena" i "Galaktike". Geneza i kompleksnost karaktera u TV serijama naspram filmova. "Star Trek" kao psihodelično ogledalo šezdesetih, "Dallas" kao rigidni korupcionaški brevijar sedamdesetih, "Dinastija" kao dekadentni vodvilj osamdesetih.

Predavanje: TV serije, sitkom i sapunica - masovna protiv popularne kulture

Šta se zaista promenilo od upliva Dejvida Linča u TV medijum? Koliko je ubistvo Lare Palmer promenilo način snimanja i gledanja TV serija? TV fenomeni B filozofije za A budžet - "X - Files" i "Millennium", možda najsmelija serija ikada. "Battlestar Galactica" i "Lost" - kako smo postali pametniji i radoznaliji i problematičniji gledajući TV serije XXI veka. Fenomen TV serije od jedne sezone, fenomen TV serija od 10 sezona. Domaća produkcija kao još jedna paradigma masovne kulture.

Aleksandar S. Janković je studirao novinarstvo na beogradskom Fakultetu političkih nauka od 1990. do 1993. kada upisuje FDU, odsek Dramaturgija. Oktobra 1997.godine završava studije u klasi profesora Živojina Pavlovića scenarijom za TV seriju “Figment” i profesora Nenada Prokića dramom “Sutra nikad ne zna za juče”. Dobitnik je nagrade „Josip Kolundžić“ (za izuzetan uspeh u oblasti pozorišta, filma, radija, televizije i kritike, za delo koje je javno izvedeno ili publikovano u uglednom časopisu) za 1998. godinu. Magistarske studije je završio u roku, juna 2002. godine radom “Filmske adaptacije romana ‘Peter Pan’ – Nedođija kao arhetip imaginarnih mesta na filmu”. Doktorirao je tezom “Bitlsi kao kulturni artefakt” aprila 2007. Radi na Fakultetu dramskih umetnosti od 2003. godine. Docent je na predmetima Istorija filma i Istorija srpskog i jugoslovenskog filma od 2007. godine.

Nakon predavanja, Janković je prisutnima prikazao i inserte iz poznatih serija kao što su: “Twin Peaks”, “Lost”, “Don't Trust The B—- In Apartment 2”, “Extras”…, uz objašnjenja.

Predavanje: TV serije, sitkom i sapunica - masovna protiv popularne kulture

Izvor: Fondacija "Danilo Kiš"
Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića Predavanje dr Aleksandra S. Jankovića
Pogledaj ostale fotografije
Postavljeno pre 11 godina i 5 meseci
Komentara: 0
Pregleda: 3841
Povezane teme

omladinski klub "skladište"

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.