Komentara: 14
Pregleda: 2863

Predavanje "Treći rajh i moderna umetnost" sutra u Savremenoj galeriji

23.09.2015. u 11:53h
Izvor: Subotica.com
Odnos Trećeg rajha prema modernizmu u umetnosti, kao i posledice tog destruktivnog odnosa, teme su predavanja "Ubijanje duha: Treći rajh i moderna umetnost" koje se održava sutra u Savremena galerija Subotica (bivši "Likovni susret").
Predavanje "Treći rajh i moderna umetnost" sutra u Savremenoj galeriji

"U nacističkoj Nemačkoj, Hitlerovom projektovanom Trećem rajhu, pitanje kulture bilo je jedno od najbitnijih. Fanatično ubeđeni da se u kulturi, a posebno u umetnosti, ogleda duh jednog naroda, nacisti su činili sve da umetnost pretvore u disciplinu koja treba da pokaže naciji kako će jednom izgledati nova, nadmoćna rasa.

Paralelno sa ovim procesom, tekao je postupak žestokog proganjanja onih umetnika koji su slikali, za naciste, neprihvatljive prizore iskvarene likovnosti. Naročito su bili progonjeni ekspresionizam i kubizam, pravci koji su gotovo izbrisani iz kolektivnog vidokruga stanovnika Nemačke sa kraja tridesetih i početka četrdesetih godina 20. veka.

Progon moderne umetnosti bio je sprovođen krajnje sistematično, pa su tako sve umetnine koje nisu zadovoljavale nacističke kriterijume „dobre slike“ uklonjene iz muzeja i javnih zbirki, prodavane, spaljivane, a umetnici su nemilosrdno kažnjavani tzv. zabranom slikanja." - stoji u najavi Savremena galerija Subotica.

Predavanje je deo ciklusa "Umetnost preko reda", predavač će biti Nela Tonković, istoričarka umetnosti, a održaće se u četvrtak od 18 časova. Ulaz je besplatan.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 8 godina i 6 meseci
Komentara: 14
Pregleda: 2863
Povezane teme

predavanje

moderna galerija likovni susret

savremena galerija subotica

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.