• Pregleda: 2291

Predavanje "Subotica: ka ne tako konkretnoj utopiji" sutra u Gradskom muzeju

Predavanje pod nazivom "Subotica: ka ne tako konkretnoj utopiji" arhitekte Desirée Tilinger održaće se sutra, 26. oktobra, u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 18 časova. Na predavanju će biti reči o novim aspektima subotičkog urbanizma iz vizure savremenih tendencija u graditeljstvu i odnosa prema graditeljskoj baštini.
Predavanje "Subotica: ka ne tako konkretnoj utopiji" sutra u Gradskom muzeju

Predavanje se fokusira na praksu urbanističkog planiranja malih gradova u bivšoj Jugoslaviji, kako bi se ukazalo na nesrazmernost između ambicija planova i njihove realizacije. S obzirom na to da su mali gradovi planirani s istim ambicijama, ali manje resursa i stručnjaka nego glavni gradovi, planovi nikada nisu u potpunosti realizovani.

Male porodične kuće ruše se 1970-ih godina kako bi se napravio prostor za velike stambene blokove kolektivnog stanovanja, stvarajući konfliktnu situaciju između novog socijalističkog planiranja i istorijskog nasleđa. Ovo je priča o dolasku moderne u Suboticu i ukazuje na odnos dva moderna naselja, Prozivke i Radijalca, i nikad ostvarenu sponu između njih.

- Upoređivanjem, superimpozicijom i kolažiranjem analognih planova i digitalnih crteža iz različitih perioda, može se uočiti određena neusklađenost. Rezultat grafičke analize je nova mapa Prozivke, zasnovana na arhivskom materijalu i socijalističkim principima urbanističkog planiranja u to doba. Crtež je svojevrsna kritika i pokazuje paradoksalnu situaciju u kojoj su se manji gradovi našli pokušavajući da drže korak sa brzom modernizacijom države, imajući glavni grad kao primer (Novi Beograd) - navodi se u pozivu Gradskog muzeja Subotica.

Predavanje pokazuje kako je socijalistička arhitektura funkcionisala u malim gradovima i treba da da ideju o boljoj budućnosti, o implementaciji velikih urbanističkih planova u mala naselja, kao i da se bavi modernom arhitekturom Subotice koja još uvek nije našla svoje mesto u istoriji našeg grada.

Izvor: Subotica.com

povezane teme

6
Alc40 Odgovori
Dobra je prozivka, ali samo da se gleda :)
Clown Odgovori
Zivka!!!
robert
"zivka", mi je još i ok kada se spominje prozivka, al kad čujem "pekam"....imam turbulencije u stomaku, da se izrazim kulturno....
Ahnen Odgovori
Nema lepse i normanije naselje od PROZIVKE!!! NAJJACI SMO
Realan Odgovori
Komunistička ideologija negativnog uticaja na svest i formiranje pojedinca i društva nikada nije prestala da radi. Prozivka je, čija je izgradnja počela tri decenije posle završetka Drugog rata, dobila ime po prozivanju njegovih zatočenika pred pogubljenje. To slavljenje smrti i stavljanje u prvi plan svega antiživotnog ima svoje duboke korene i razloge. Pogledajte danas društvo, veličaju se najnegativnije, nejnecivilizovanije "vrednosti". Narod možete uništiti i tzv. mekim oružjem. Subotica je jedan od najtvrđih komunističkih centara i danas.
Mladi Princ Odgovori
Klasični subotičani, samo pljuj, pljuj, pljuj. Hoće li vam ikada nešto biti po volji? Koliko ste nezadovoljni sobom? Svako ko se iole razume u nekretnine u Subotici zna da je ovo trenutno naselje broj 1 zajedno sa Radijalcem. Kome smeta jaka Prozivka? ;)
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.