Komentara: 6
Pregleda: 2832

Predavanje "Subotica: ka ne tako konkretnoj utopiji" sutra u Gradskom muzeju

25.10.2018. u 14:13h
Izvor: Subotica.com
Predavanje pod nazivom "Subotica: ka ne tako konkretnoj utopiji" arhitekte Desirée Tilinger održaće se sutra, 26. oktobra, u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 18 časova. Na predavanju će biti reči o novim aspektima subotičkog urbanizma iz vizure savremenih tendencija u graditeljstvu i odnosa prema graditeljskoj baštini.
Predavanje "Subotica: ka ne tako konkretnoj utopiji" sutra u Gradskom muzeju

Predavanje se fokusira na praksu urbanističkog planiranja malih gradova u bivšoj Jugoslaviji, kako bi se ukazalo na nesrazmernost između ambicija planova i njihove realizacije. S obzirom na to da su mali gradovi planirani s istim ambicijama, ali manje resursa i stručnjaka nego glavni gradovi, planovi nikada nisu u potpunosti realizovani.

Male porodične kuće ruše se 1970-ih godina kako bi se napravio prostor za velike stambene blokove kolektivnog stanovanja, stvarajući konfliktnu situaciju između novog socijalističkog planiranja i istorijskog nasleđa. Ovo je priča o dolasku moderne u Suboticu i ukazuje na odnos dva moderna naselja, Prozivke i Radijalca, i nikad ostvarenu sponu između njih.

- Upoređivanjem, superimpozicijom i kolažiranjem analognih planova i digitalnih crteža iz različitih perioda, može se uočiti određena neusklađenost. Rezultat grafičke analize je nova mapa Prozivke, zasnovana na arhivskom materijalu i socijalističkim principima urbanističkog planiranja u to doba. Crtež je svojevrsna kritika i pokazuje paradoksalnu situaciju u kojoj su se manji gradovi našli pokušavajući da drže korak sa brzom modernizacijom države, imajući glavni grad kao primer (Novi Beograd) - navodi se u pozivu Gradskog muzeja Subotica.

Predavanje pokazuje kako je socijalistička arhitektura funkcionisala u malim gradovima i treba da da ideju o boljoj budućnosti, o implementaciji velikih urbanističkih planova u mala naselja, kao i da se bavi modernom arhitekturom Subotice koja još uvek nije našla svoje mesto u istoriji našeg grada.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 6 meseci
Komentara: 6
Pregleda: 2832
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.