Komentara: 1
Pregleda: 1344

Predavanje "Slikarstvo kontinuiteta - Beogradska grupa" u Gradskom muzeju

26.02.2019. u 12:02h
Izvor: Subotica.com
U okviru pratećih programa izložbe povodom sto godina od rođenja Đorđa Bošana, u sredu, 27. februara, održaće se predavanje pod nazivom "Slikarstvo kontinuiteta – Beogradska grupa" u Gradskom muzeju Subotica, s početkom u 18 časova. Predavač će biti Svetlana Mitić, istoričarka umetnosti i muzejska savetnica Muzeja savremene umetnosti u Beogradu.
Predavanje "Slikarstvo kontinuiteta - Beogradska grupa" u Gradskom muzeju

Beogradska grupa osnovana je 1958. godine u Beogradu, a članovi grupe bili su slikari i vajari, u to vreme umetnici mlađe generacije, Đorđe Bošan, Matija Vuković, Nikola Koka Janković, Slavoljub Vava Stanković, Angelina Gatalica, Ksenija Divjak, Mario Maskareli, Marklen Mojsjenko, Majda Kurnik i Olivera Kangrga. Grupu su činili umetnici međusobno bliski iz vremena studiranja na beogradskoj likovnoj Akademiji i pripadali su prvoj generaciji likovnih umetnika školovanih posle rata, u vreme dominacije socijalističkog realizma.

Predavanje "Slikarstvo kontinuiteta - Beogradska grupa" predstaviće rad slikarskog dela Beogradske grupe i analiziran značaj njihovog delovanja na umetničkoj sceni svoga vremena.

- Iako sam naziv grupe označava grad u kome su umetnici živeli, on istovremeno referira na termin beogradska slikarska škola, termin kojim je definisan rad slikara koji su u najčistijem obliku negovali duh intimizma u slikarstvu između dva svetska rata - objašnjava Svetlana Mitić, koja će u sredu održati predavanje u Gradskom muzeju. - Uspostavljanje odnosa sa poetikom intimizma, slikari Beogradske grupe vršili su na način međusobno vrlo različit, kao što su i na različite načine i na različitim nivoima usvajali likovnu sintaksu svoga vremena. Bez obzira na svoju poziciju, svojim delovanjem i neposrednim učešćem na likovnoj sceni, slikari Beogradske grupe doprineli su razvoju slikarstva izvan dominantnog modela socijalističkog estetizma, pa samim tim i boljem sagledavanju složenosti vremena u kome su delovali.

Predavanje se realizuje u okviru pratećih programa izložbe o Đorđu Bošanu (1918, Subotica – 1984, Beograd) koji je bio slikar, profesor Akademije likovne umetnosti u Beogradu i član Beogradske grupe, a na njegovoj izložbi u Gradskom muzeju, koja je otvorena do sredine marta, mogu se videti i dela nastala u periodu postojanja grupe.

Izvor: Subotica.com
Postavljeno pre 5 godina i 1 mesec
Komentara: 1
Pregleda: 1344
Povezane teme

gradski muzej

Gradski muzej Subotica

izložba slika

predavanje

Komentara
0
Napiši komentar
Pošalji komentar
Dodaj grafički fajl
(do 20 MB)
    Imaš na raspolaganju 1000 karaktera
    Pravila komentarisanja
    Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove ovog Internet portala. Komentari su moderirani i odobravani u skladu sa opštim pravilima i uslovima.